Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 10 000 saknas i kassan

GÄVLEDrygt 10 000 kronor har förskingrats från en lokal hyresgästförening i Gävle. Förtroendevalda har bland annat använt föreningens pengar till privata inköp.

Annons
- Telefonen i kvarterslokalen har också använts nattetid för sådant som inte har med föreningens verksamhet att göra. Det har inneburit betydande kostnader, säger Robert Krantz, vice ordförande för Hyresgästföreningen i Gävle.
I kommunen finns omkring 40 lokala hyresgästföreningar som är underavdelningar till Hyresgästföreningen Gävle. Vilken av dem som drabbats av bedrägerierna vill Robert Krantz inte avslöja ännu. Föreningens förtroendevalda revisorer försöker just nu att reda ut exakt hur det hela har gått till.
- Det handlar om några styrelseledamöter som begått felaktigheterna. I mitten på januari ska deltagarna på årsmötet besluta om en eventuell polisanmälan, säger Robert Krantz.

Förskingrade 44 000
Tidigare i år dömdes en man till dagsböter efter att 44 000 kronor förskingrats från en lokal hyresgästförening i Sandviken. Mannen var förtroendevald kassör när pengarna försvann.
För några år sedan avslöjades att liknande händelser ägt rum i lokala föreningar i Bomhus och Brynäs. I båda fallen ledde misstankarna till polisanmälan och fällande domar. Som en följd av de tidigare incidenterna har internkontrollen skärpts.
Tar era förtroendevalda för lätt på föreningsreglerna?
- Både då och nu handlar det om enskilda styrelseledamöters beteende. Det är inte så att föreningen på något sätt inbjuder eller gör det enkelt att lyckas med sådant här. Vi är en jättestor organisation. I Gävleföreningen har vi drygt 400 förtroendevalda och det är inte så konstigt om vi får in ett par stycken som inte håller måttet, säger Robert Krantz.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons