Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt arbete att sanera efter klottrare

/
  • Foto: Nick Blackmon Sanering. Håkan Ohlsson tvättar än en gång bort klottret från toalettbyggnaden i Boulognerskogen. Det är andra gången på lika många veckor. - Det är meningslöst. Man kan ju tycka att de kunde ha något bättre för sig, eller hur, säger han uppgivet.

GÄVLE
- Vi kanske ska sätta upp övervakningskameror.
Marianne Andersson på tekniska kontoret funderar på hur man ska få stopp på skadegörelsen i Boulognerskogen.

Annons-Det andra är att vi måste få mer folk som går där. Polisen gör sina rundor ett par gånger per kväll, och det är jättebra, säger hon.
Men det räcker tydligen inte.
I går arbetade Håkan Ohlsson, klottersanerare från Sandå måleri, för andra dagen i rad med att försöka städa bort spåren efter helgens klotterattack mot byggnaderna i Boulognerskogen.
-Det här är meningslöst. Man tycker att de borde ha något bättre för sig eller hur, suckar han och fortsätter:
-Och snart är det skolavslutning, och sen ser det likadant ut igen.

Måste målas om
Som tur är finns det skyddsvax på toalettbyggnaden, så att det mesta av klottret försvinner när han spolar med sin högtryckstvätt. Men en del målarfärg följer också med. Vissa ytor kommer att få målas om.
Ännu värre är det med minigolfkiosken. De har inte förbehandlat träet, och kommer att få måla om alltihop. För andra gången i år. Vilken gång i ordningen det blir totalt har inte Inge Eriksson som står i luckan någon aning om.
-Det är bedrövligt det här. Men det värsta är när det kommer på filten. Vi måste byta ut den, det kostar nästan 10 000 kronor, suckar Inge Eriksson trött och pekar på 18:e hålet där en kladdig "tag" vanpryder hela banan.
Under tiden har Håkan Ohlsson hunnit få rent en vägg på toaletthuset. Totalt sett tar det flera dagar att sanera, måla om och klotterskydda hela huset på nytt. Och det kostar pengar.

Övervakningskameror?

Just därför tycker Marianne Andersson på tekniska kontoret att det vore bra med övervakningskameror vid husen.
Men kommunens säkerhetschef Nils Hiedland tror att det blir svårt.
-Det är länsstyrelsen som ger tillstånd, och jag har svårt att se att vi får tillstånd att sätta upp kameror här. Det är ju allmän plats, och gävlebornas rekreationsområde. Det kan nog uppfattas som integritetskränkande, säger han.
Kommunen har satt upp övervakningskameror vid flera skolor, men det är lättare eftersom skolgården inte räknas som allmän plats.
Gösta Törnblom, jurist på länsstyrelsen medger att de väldigt sällan ger tillstånd för övervakning av allmänna platser.
-Jag tror heller inte att det skulle lösa problemet. Då skaffar de bara masker och fortsätter måla. Hitta i stället stället som förser ungdomarna med färg, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons