Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många kan donera

/
  • Foto: GUN WIGH Information. På apoteken ska det finnas broschyrer om transplantationer med anmälningsblankett till donationsregistret.

GÄVLEEn eller två donationer om året sker vid länssjukhuset Gävle/Sandviken.- Det ligger ganska stabilt, säger John Mälstam, verksamhetschef vid anestesikliniken.

Annons
Så ofta avlider en person som kan och vill donera sina organ. De vanligaste orsakerna till dödsfallet är en olycka eller en så stor blödning eller propp i hjärnan att den slås ut.
John Mälstam säger att en uppföljning för två år sedan i den region länssjukhuset tillhör visade att lika många möjliga donationer inte genomförs eftersom den avlidne eller anhöriga inte vill det eller på grund av medicinska skäl.

Anmäler inte
Men det är ovanligt att den avlidne anmält till Socialstyrelsens donationsregister att han eller hon inte vill bli donator. Om den avlidnes vilja inte är känd får anhöriga bestämma.
- Men det är psykologiskt viktigt att inte lägga ansvaret på de anhöriga.
John Mälstam säger att de i stället ber dem försöka sätta sig in i den dödes situation och vad han eller hon skulle ha tänkt. Ibland tar också anhöriga upp frågan själva.
Intresset för att veta mer om organdonation har ökat de senaste veckorna säger Leif-Rune Strandell, redaktör på Socialstyrelsen. I vanliga fall får han kanske två frågor om dagen, men den senaste tiden har han ägnat i stort sett hela dagarna åt frågorna.
- Det har varit mycket massmedial uppmärksamhet, säger han och nämner artiklar både i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Störst i världen
Som mest har 1,3 miljoner människor i Sverige anmält om de vill donera sina organ eller inte till registret.
- Det är störst i världen, men det hjälper ju inte alltid, säger Leif-Rune Strandell.
Närmare 700 personer runt om i landet köar för en transplantation i dag och det är brist på organ. Enligt TT pekar kurvan över antalet avlidna organdonatorer nedåt sedan i slutet av 1980-talet. I fjol var de 98.
Det har flera orsaker, till exempel räddar sjukvården fler. Socialstyrelsen undersöker också om det faktum att det finns få intensivvårdsplatser påverkar.
Men om den avlidnes åsikt är känd spelar också roll. Leif-Rune Strandell säger att högst var fjärde möjlig organdonator finns i registret, så i de flesta fall måste man söka efter papper eller prata med anhöriga.
- I det läget säger nästan hälften nej, därför att de inte vet, säger Leif-Rune Strandell.
Han säger att det underlättar för alla om man pratar om de här frågorna med sina anhöriga.
Apoteken ska ha donationskort för den som vill tala om sin inställning eller ändra sina uppgifter i registret.

Kort på apoteket
- De ska ligga framme på apoteket, det tycker jag nog, säger Märta Södergren, chefsfarmacevt.
Hon hittar en bunt broschyrer i stället på Drottninggatans Apotek där hon arbetar, men hennes kollegor upplever inte att det är någon stor efterfrågan på dem.
Landstingsförbundet har fått statliga pengar för en informationskampanj som startar i höst.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons