Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många vindsinbrott

/
  • Gavlegårdarna satsat på att öka skalskyddet. Byggprojektledaren Ulf Gavlefors håller upp den tag som krävs för att öppna dörren i Gavlegårdarnas hyreshus på Sjåargatan.

Inbrotten i villor och lägenheter ökar.
I år har antalet vindsinbrott dessutom fördubblats jämfört med förra året.
– Vindsutrymmenas skalskydd måste förbättras, säger polisen Dick Öqvist.

Annons

Polisens statistik över inbrott i lägenheter, villor och vinds- och källarförråd är ingen trevlig läsning. Alla tre kategorier visar på en ökning jämfört med tidigare år.

Till och med den sista november hade 52 villaägare och 41 lägenhetsinnehavare i Gävle fått oönskat besök av inbrottstjuvar. Det är tolv respektive tio fler inbrott än föregående år.

Men den största ökningen står inbrotten i vinds- och källarförråden för. År 2006 bröt sig tjuvar in i 110 förråd. Förra året hade den siffran ökat till 152 vindsinbrott. Fram till och med november i år hade antalet förrådsinbrott skjutit i höjden till 284.

Vad ökningen beror på är svårt att säga enligt polisen Dick Öqvist på polisens statistikenhet.

– En person kan ensam åstadkomma väldigt många förrådsinbrott. Har man väl tagit sig förbi dörren till vinden så är det ju ingen konst att klippa upp hönsnäten som omgärdar vindsutrymmena, säger Dick Öqvist.

Han drar därför slutsatsen att fastighetsägarna måste förse vinds- och källarutrymmen med ett bättre skalskydd om förrådsinbrotten inte ska fortsätta att öka.

– Det är dörren till förrådsutrymmena som är nyckeln, säger Dick Öqvist.

Enligt Mats Ajax på Gavlegårdarna har det kommunala bostadsbolagets kostnader för skadegörelse efter inbrott minskat de senaste åren. Mycket beroende på att de har satsat på att förbättra skalskyddet.

– Vi har jobbat mycket med sektionering så att alla hyresgäster inte kommer åt alla vindsutrymmen, säger han.

En annan säkerhetsåtgärd är införandet av personliga nyckelbrickor som används i stället för nycklar. Om en person flyttar avkodas brickan och blir därmed obrukbar.

Trots ansträngningarna har tio vindsförråd länsats i Gavlegårdarnas hus på Öster. På Vinddraget har tjuvarna tagit sig in i elva vindsförråd enligt polisens statistik.

– Det kom som en överraskning för mig. Vi ska definitivt titta närmare på de här siffrorna eftersom trygghetsfrågor är något vi prioriterar mycket högt, säger Mats Ajax.

Mer läsning

Annons