Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla SM fyller hotellen

GÄVLEI helgen blir Gävle en SM-tät stad. Förutom SM i mete är det ju som bekant friidrotts-SM på Gavlestadion.

Annons
- Att vi har två SM-tävlingar samma helg händer inte speciellt ofta. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Hugg på Gävle & Co.

I flera veckor har hotellens bokningsböcker varit vältecknade för SM-dagarna. Gävle & Co har förmedlat sovplatser till ungefär 2 000 personer.

- Vi ordnar i första hand boende åt de aktiva och klubbmedlemmar. Nu är det i stort sett fullt på hotellen men det finns också andra typer av boenden, vandrarhem och campingplatser till exempel. Många av dom som kommer hit för SM i mete kommer nog att bo i tält, säger Elisabeth Hugg.

Drygt 800 personer har kvalat in till svenska mästerskapet i mete som avgörs längs Gavleån. Deltagarna tävlar i två klasser, lagklassen avgörs på lördag och den individuella på söndag. Uppskattningsvis kommer mellan 1 500 och 2 000 personer att följa tävlingen från kajen.

Evenemanget får dock betraktas som lillebror i sammanhanget. Friidrotts-SM förväntas locka en publik på omkring 20 000 personer under tre dagar - nästan dubbelt så många som under SM-tävlingarna i Gävle 1987.

- Arrangemanget som sådant är likvärdigt om man ser till antalet grenar. Men vi räknar med större intäkter än då. Friidrott har fått ett uppsving genom Kajsa Bergqvist och Christian Olsson, säger Carl Henrik Eklund, presschef för friidrotts-SM.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons