Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duschade åldring rakt i ansiktet

En anställd på äldreboendet Vallongården i Gävle har lex Sarah-anmälts efter att hon utan förvarning eller kontroll av temperaturen duschat vatten rakt i ansiktet på en kvinnlig boende.

Annons

Händelsen inträffade i juni och rapporterades av en sommarvikarie.

Vikarien gjorde sin första dag på äldreboendet och skulle då få hjälp av ordinarie personal att duscha en av de boende.

När den äldre kvinnan sitter avklädd i badrummet för att duschas startar den ordinarie anställde plötsligt duschen och sprutar vatten i ansiktet på kvinnan. Kvinnan börjar då skrika "lämna mig ifred!" men duschandet fortsätter trots hennes protester.

Enligt verksamhetschefen Anette Falk är det som skett helt i strid med gällande regler och riktlinjer.

– Så här får man absolut inte göra, det är helt oacceptabelt. Man ska alltid känna på vattnet först och börja med att duscha kunden lite på fötterna så personen själv får känna om det är rätt temperatur, säger hon.

Den som duschas ska också alltid förvarnas innan vattnet slås på.

I det här fallet har den anställde inte alls tagit hänsyn till den äldre kvinnans vilja, vilket strider mot den värdegrund som man jobbar med inom äldrevården.

– Vi har nu tilldelat den berörda personen en skriftlig varning och kommer att fortsätta följa upp det här som ett personalärende, säger Anette Falk.

Händelsen har anmälts enligt lex Sarah men anses inte så allvarlig att den behöver lämnas över till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Bedömningen är att det inte handlar om något systemfel utan om en enskild anställd som handlat på ett felaktigt sätt.

Kvinnan som anmälts visar enligt rapporten ingen ånger och verkar inte förstå att hon gjort något fel. Personen uppger att hon brukar sköta duschningen på det här sättet.

– Det är svårt att säga varför vi inte har fått någon kännedom om det här tidigare om det har hänt förut. Men nu kommer vi att följa upp hur den anställde fungerar i sitt yrkesutövande och se till så att det här inte upprepas, säger Anette Falk.

Ytterligare en lex Sarah-anmälan har gjorts som rör Vallongården.

Två boende började i mitten av juli att bråka. En av dem ska då ha ramlat och slagit i huvudet, men utan att få några skador.

Mer läsning

Annons