Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr sten spräcker budget

/
  • Den gatsten som kommunen använde vid Centralplan kom från Kina, något man fick mycket kritik för. Det misstaget tänker tekniska kontoret inte göra om och hoppas få använda den dyrare graniten från antingen Finland eller Sverige på Stortorget.

Ett ombyggt Stortorg kostar nästan 19 miljoner kronor mer än planerat.
I alla fall om det vinnande arkitektförslaget ska bli verklighet.

Annons

Det konstaterar tekniska kontoret i en skrivelse till tekniska nämnden. Det är den granit från antingen Finland eller Sverige till gatsten och hällar som är dyr i inköp. Granit ”som uppfyller extra höga krav på utseende, tillgänglighet och beständighet” är en bärande del i det vinnande arkitektförslaget och stenen är både hållbar och slits vackert skriver förvaltningen.

Anéa Elfving, S, ordförande i nämnden, säger att de vill köpa granit i Sverige eller Finland med tanke på de usla arbetsförhållanden som avslöjats vid brytningen av den billigare graniten i Kina.

– Plus att det är bättre kvalitet.

På Centralplan använde kommunen kinesisk sten.

– Det blev vi kritiserade för med all rätt.

Anéa Elfving vill att kommunstyrelsen skjuter till de extra 18,8 miljoner kronor som behövs. Om det blir ett nej från kommunstyrelsen har nämnden två andra alternativ att ta ställning till. Antingen att be kommunstyrelsen om hälften av summan eller att klara av det hela på egen hand. Båda dessa alternativ innebär att satsningar på lågenergilampor i gatubelysningen och lekplatser flyttas fram och ger ökade driftskostnader. Något förhandsbesked om kommunstyrelsen är beredd att betala har Anéa Elfving inte fått.

Att stenen är dyrare än budgeterat innebär att förnyelsen av Stortorget och Nygatan kostar totalt 74,7 miljoner kronor. Arbetet ska börja i vår och blir klart nästa sommar.

Det var 2006 som landskapsarkitektbyrån Andersson Jönsson vann tävlingen om Stortorgets framtida utseende med ett förslag som behåller såväl pyloner som lindar. Fontänen ersätts av ett vattenarrangemang som kommer att ligga längre österut efter Drottninggatan. Torghandeln kommer sedan också att vara efter Drottninggatan.

Mer läsning

Annons