Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra dopp kan sänka GSS

/
  • Foto: NICK BLACKMON Dyr termin. Gävle simsällskaps tränare Linda Svensson med fem av sina A-adepter: David Svensson, Hanna Portin, Martina Lodin, Heidi Niemitalo och Johan Dalgren. Deras avgift för att simträna en termin är 1 700 kronor.

GÄVLEGävle Simsällskap går i graven i sommar om banhyrorna inte sänks. Klubben tappar hela tiden medlemmar och ekonomin urholkas snabbt.

Annons
Gävle Simsällskap (GSS) grundades 1888 och har under årens lopp haft många framgångsrika simmare. Men slutet är nära för den anrika klubben.
- Vi betalar 50 kronor per bana det vill säga 400 kronor för hela bassängen per timme. Är det tävling betalar vi 750 kronor i timmen, berättar Bennet Jonsson, föreningskonsulent.
GSS har betalat samma hyra sedan de kom in på Fjärran Höjderbadet 1997.
- Vi trodde det var gängse taxa men nu har vi fått klart för oss att andra klubbar betalar mindre i lokalhyra, säger Bennet Jonsson upprört.
För att till exempel hyra Gavlerinken kostar det 100 kronor i timmen för förening med ungdomsverksamhet. För förening med både ungdomar och vuxna kostar det 310 kronor i timmen.

1 700 i terminsavgift
De höja banhyrorna gör att GSS tvingas ta ut 1 700 kronor per termin i träningsavgift för sina simmare.
- Dessutom tillkommer egenavgifter och resor för de simmare som tävlar. Har man inte råd att betala måste man sluta. Vi har 60-70 stycken som tränar regelbundet men siffran sjunker och speciellt sista halvåret har vi tappat simmare.
GSS hyr minst två banor per dag i fyra timmar.
De tider de hyr är måndagar till onsdagar mellan 19.30-21.00 och lördagar mellan klockan 8-10.
GSS har visserligen 80 000 kronor i kommunalt bidrag men betalar 300 000 kronor per år för träningstiderna. Det har gjort att ekonomin har urholkats under en tid och nu börjar det se riktigt illa ut för klubben.
- Vi har haft kontakt med badchefen och Ann Hedbom om ett nytt avtalsförslag. Vi vill betala som alla andra. Vi ska inte behöva betala merkostnaden för att badet är dyrt att driva.
- De säger att Fjärran inte är ett träningsbad utan ett familjebad. Simningen är tydligen ingenting värd.

Hoppas på bättre avtal
GSS hoppas få förslag på ett för dem bättre avtal på måndag.
- Händer det inget kanske vi måste lägga ner till sommaren, säger Bennet Jonsson.
Ann Hedbom, ordförande i kultur och fritid fick höra talas om GSS missnöje med hyran före semestern.
Hon bekräftar att simklubben ska förhandla om nytt avtal men förhandlingspartnern är inte Hedbom själv utan badchefen Bernt Jonsson.
- Men man kan inte jämföra hyrorna. Ishockeyn har en idrottsanläggning, badet är ett bad och det är nytt och kostnaderna höga.
Ann Hedbom tycker det är alarmerande att många tvingas sluta med sin idrott på grund av höga avgifter.
- Vi håller på med en idrottspolitisk utredning. Vi har funderingar på nolltaxa på idrottsanläggningarna men vet inte än vad det skulle innebära. Utredningen ska vara klar innan årets slut.
Gefle Dagblad har försökt nå badchefen Bernt Jonsson för en kommentar utan att lyckas.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons