Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra mediciner blir billigare

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Medicinbud. Ulla Eriksson är vårdbiträde i hemtjänsten. De äldre som hon hämtar ut medicin åt har ingenting emot regeländringen som utlöst ett priskrig. - De flesta är positiva eftersom det i längden blir billigare för staten, säger hon.

GÄVLEFör hjärtmedicinen Capoten som förut kostade 820 kronor får man i dag betala 397 kronor.Priset har alltså mer än halverats.

Annons
Den drastiska sänkningen är ett resultat av att apotekspersonalen från och med den 1 oktober måste erbjuda kunden den billigaste medicinen. Regeländringen har redan utlöst ett priskrig.
- Vi har sett många prissänkningar sedan vi blivit skyldiga att expediera lågprisalternativen av de utbytbara läkemedlen, säger Margareta Öhrn, apoteksområdeschef, östra Gästrikland.

Originalmedicin
När patentet gått ut för ett läkemedel brukar konkurrenterna tillverka likvärdiga alternativ till lägre pris.
Trots att de billigare varianterna fungerar precis lika bra har läkare ofta skrivit ut originalmedicinen till sina patienter.
- Läkarna har kanske vant sig vid att skriva ut ett visst preparat och då fortsätter de med det. De har mycket annat att tänka på och hinner kanske inte följa med i alla förändringar i läkemedelsutbudet, säger Märta Södergren, chefsfarmaceut på Apoteket Lejonet i Gävle.

Listor
Sedan förra veckan följer personalen Läkemedelsverkets listor över vilka läkemedel som är fullt utbytbara mot varandra.
Om inte läkaren säger nej till bytet på grund av medicinska skäl byter man till det billigaste alternativet. Om en kund ändå vill ha en dyrare variant måste han eller hon betala mellanskillnaden.
- Många är vana vid en viss medicin och känner sig trygga med den. För de äldre kan det vara en omställning att börja med ett läkemedel som har ett annat namn, säger Märta Södergren.
- Vi har inte upplevt några starka reaktioner från kunderna. Och det kaos som man pratade om i tv-nyheterna har vi inte märkt, säger Märta Södergren.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons