Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrgripar klubbas bort

/
  • Auktionist på spaning. Kjell Höök kontrollerar att ingenting döljs på vinden till ett av bostadshusen på gården. Allt ska gå under klubban på auktionen i Trödje.Foto: GUN WIGH

TRÖDJE
De blir allt mer ovanliga, auktionerna där en hel gård säljs ut. Men fredag och lördag går en av Trödjes allra äldsta gårdar under klubban, med föremål från tre århundraden.

Annons
- För 30 år sedan var det nästan bara såna här auktioner, nu är det kanske en eller två om året, säljer Kjell Höök, auktionist från Järvsö som går igenom allt på Hans och Ingrid Jonssons gård i Trödje.
Fastigheten, med flera hus, det äldsta från 1600-talet är redan såld. Nu återstår föremålen och Kjell Höök har ett styvt jobb att bringa någon slags ordning i det myller av föremål som ska gå under klubban.
- Det är bara att gå igenom allt och sortera, säger Kjell Höök, som jobbar med auktioner som fritidssyssla. Det har han gjort i 30 år, men funderar på att sluta. Det tar för mycket tid, och ger för lite. Men intresset för gamla saker driver honom att fortsätta och på gården i Trödje finns det onekligen mycket att intressera sig för.

Fina anor
Gården har dokumenterade anor sedan 1700-talets början och har troligen under en tid använts som skjutsstation. Det finns en hel del seldon och liknande från svunnen tid, liksom flera vagnar och slädar från den tid då häst och vagn var det allmänna fortskaffningsmedlet.
En av vagnarna är en Viktoriavagn från slutet av 1800-talet, säkert fullt farbar, med alla originaldelar. Bland slädarna finns en rokokosläde från sekelskiftet 17-1800, inte i skick som ny, men hel och med alla detaljer kvar.
Både bostadshus, lador och förråd är fyllda med saker, en del bara intressant som kuriosa, annat värdefullt för såväl samlare som brukare.
Några av skåpen i det gamla bostadshuset är magnifika pjäser, till exempel ett så kallat karolinerskåp från 1700-talet.
Trots mängden föremål räknar Kjell Höök med att bli av med allt på två dagar. Det brukar inte bli något över.
- Nej, det blir det säkert inte. Det finns alltid köpare, säger Kjell Höök.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons