Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att drabbas av klotter

/
  • Foto: LASSE WIGERT Nedklottrat. Patrik Grelsson diskuterar det senaste (inte det sista) klottret på en godsvagn med Lasse Sundberg. -Det tar två och en halv timme att ta bort det, säger Lasse.

GÄVLEKlottrare får göra det roligaste de vet och försäljarna av sprejburkar kammar hem vinster.

Annons
I andra ändan finns människor och företag som är måltavlor.
- Det måste till lagar som gör att polisen kan ingripa, säger en luttrad Patrik Grelsson, chef på Gävle Godsvagnsservice.

Företaget underhåller godsvagnar och hela området med uppställda vagnar, det intilliggande Järnvägsmuseet och fabrikslokaler är favorittillhåll för klottrarna.
Mellan 60 000- och 70 000 kronor varje år får man punga ut för att sanera vagnar som stått på området när de vandaliserats. Knappt 300 000 kronor tar de betalt för att sanera andras godsvagnar som är nedklottrade när de kommer in.

Går i vågor
Klottret går i vågor. På påsk- och sportlov ökar det.
- När det är som regnigast eller som kallast, då är det minst klotter, säger Lasse Sundberg, när han går över bangården för att granska det senaste klottret.
Det är på nätterna man kommer för att klottra. Men det är faktiskt inte ovanligt att man återvänder på dagtid för att ta bilder. Fotografier som i typfallet hamnar på Internet.
- När vi stöter på dem berättar vi att de befinner sig på inhägnat område. Då lommar de långsamt iväg. De har ingen respekt - de vet att de i princip inte riskerar något straff, säger Patrik Grelsson, som inte ser stor idé med att brusa upp.

De flesta är unga, under 18 år, och på bangården undrar man vad föräldrarna sysslar med.
Man känner till det men bryr sig inte, säger en.
Trasiga familjer, kanske med en ensamstående mamma, säger en annan. I vart fall måste de bry sig mer, enas man om.

Dokumenterar
Lasse Sundberg fotograferar allt klotter. På tre år har det blivit 700 bilder.
- Först tvättar vi rent och lägger på ett klottersaneringsmedel som får verka. Sedan är det högtrycksspruta med 70 graders värme. Och aceton för att få bort det sista, förklarar han.

På bangården hittar vi ingen med förståelse för klottrets estetiska värde, att det skulle vara konst.
- Den som tycker det har nog inte blivit utsatt, har inte fått fönstren hemma övermålade. Då skulle de inte tycka att det var så mycket konst över det, säger Patrik Grelsson.

Under torsdagen rapporterar Upsala Nya Tidning att en kurs i graffitimålning ska hållas för barn och ungdomar i Gottsunda, en stadsdel med stora problem.
Lika litet som klotter är konst, lika litet ska man ge kurser, tycker Sundberg och Grelsson:
- De måste finnas något bättre att leda in ungdomarna på, säger de, och pekar mot de taggtrådsförsedda stängslen.

Att det är taggtråd hjälper inte eftersom man bara klipper upp hål i stängslet i stället för att klättra över det.
- Det stora problemet med att det får fortgå är att de börjar med annan kriminalitet, kanske börjar stjäla för att få pengar till färger, säger Patrik.

Det finns värre exempel. Just nu väntar tre män i Stockholm på dom sedan de svårt misshandlat en man som försökte hindra dem att klottra. På graffitifilmer syns ungdomar i rånarluvor beväpnade med skjutvapen.

Lasse Sundberg tar sig en närmare titt på klottret på en vagn som nyss rullat in. Två och en halv timme för att ta bort det, till en kostnad av drygt 1800 kronor, bedömer han snabbt.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons