Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt lösa ut äldre lärare

Det finns lärare inom Gävle kommun över 61 år som vill gå hem i stället för de yngre kollegorna som har varslats.
Men skolförvaltningen har inte råd att erbjuda omställningsbidrag till alla som vill.

Annons

Redan i september gick Gävle kommun ut med en skriftlig förfrågan till de grundskolelärare som fyller 61 år senast i juni. Personalavdelningen ville veta hur många som var intresserade av ett omställningsbidrag om kommunen måste dra ner på personalen.

Bidraget skulle till exempel kunna röra sig om ett avgångsvederlag motsvarande en årslön.

Samtidigt poängterade kommunen att det inte fanns någon garanti att få omställningsbidraget bara för att man anmält intresse.

Flera lärare nappade på förslaget och lovades besked före jul. Nu har 54 lärare varslats, de flesta i 30-årsåldern, och vissa 61-åringar väntar fortfarande på besked.

– De unga tycker att det är för jäkligt att de varslats när det finns andra som vill gå hem, säger en lärare som GD pratat med.

Jan Jansson, personalchef, förklarar att barn- och ungdomsförvaltningen helt enkelt inte har råd att erbjuda omställningsbidrag annat än till ett fåtal.

– Vi tog en rövare eller vad du nu vill kalla det. Vi gick ut med förfrågan för att kunna göra klart med omställningsbidragen fort om det skulle visa sig att vi hade råd, säger Jan Jansson.

Men pengarna finns inte. I stället satsar förvaltningen på att ge en särskild pensionsöverenskommelse till personer över 63 år, så kallad SAP-Ö. De pengarna behöver inte förvaltningen betala själv utan de kommer från kommunledningen.

– Vi har i dag ett tiotal klara för SAP-Ö, säger Jan Jansson.

Att ett tiotal äldre lärare går i avtalspension betyder dock inte att lika många av de uppsägningshotade lärarna kan andas ut.

Förvaltningen hade räknat med att ett visst antal äldre också skulle vilja sluta innan de bestämde storleken på varslet.

Mer läsning

Annons