Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiva skatteutredare i Gävle

GÄVLE
Skattemyndigheten i Gävle är bland de flitigaste i landet i jakten på den ekonomiska brottsligheten.

Annons
Förra året slutförde skatteutredarna 96 förundersökningar. Bara Stockholm, Göteborg och Västerås avslutade fler.
Dessutom ökade antalet brottsanmälningar med nästan 30 procent.
- Man kan inte kontrollera bort fusket helt, men man kan förhindra och störa, säger Stig Gabrielsson, chef för skattebrottsenheten i Gävle.
Jakten på skattefuskarna är en prioriterad uppgift och bedrivs med allt mer utvecklade metoder.
Handläggarna är mer välutbildade och riktar in sig på de branscher där den ekonomiska brottsligheten misstänks vara störst.

Effektiva utredare i Gävle
Även om skattebrottsenheten ska rekrytera ytterligare en utredare i år får skattemyndigheten inte mer resurser för ekobrottsbekämpningen. För handläggarna gäller det att koncentrera sig på att göra rätt saker.
- Framför allt har de blivit duktigare, säger Stig Gabrielsson.
Jakten på skattefuskarna är inte längre bara ett skrivbordsjobb. De elva handläggarna på skattebrottsenheten bygger också upp egen spanings- och underrättelseverksamhet.
Ett exempel är den härva som GD berättat om tidigare om, där polis och skattemyndighet tillsammans bevakade och slog till mot en restaurang i Gävle i höstas. Resultatet blev bland annat ett beslag av kassakvitton som enligt skattemyndigheten bevisade ett avancerat skattefusk. Den förundersökningen beräknas bli klar i vår.

Nära samarbete
Skattemyndighetens utredare samarbetar nära med både kronofogdemyndighet och polis, och de kallas också internt för just "skattepoliser".
- Vi jobbar med samma sak som polisens ekorotel, men vi får inte tillgripa tvångsmedel, säger Stig Gabrielsson.
Han ser gärna att skatteutredarna får utökade befogenheter, till exempel möjlighet att göra beslag eller genomföra husrannsakningar. Men "riktiga" poliser vill de inte bli.
- Vi ska inte konkurrera med polisen. Vi ska vara en samarbetspartner, säger Stig Gabrielsson.
Ekonomisk brottslighet handlar framför allt om svarta löner, oredovisade inkomster och luftfakturor, ofta i kombination med varandra. Bygg- och anläggningsbranschen är en bransch som hårdbevakas, liksom restaurangbranschen. När byggbranschen granskades i ett särskilt projekt över hela landet hittade skattemyndigheten i Gävle 56 miljoner i svarta löner under knappt tre år.
I år kommer skattepoliserna dessutom att försöka komma åt den växande svarttaxiverksamheten.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons