Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyst anmälde sig själv till polisen

GÄVLE Den tredje efterlyste mannen i den stora härvan av luftfakturor och svartarbete greps i går. Enligt uppgift infann sig mannen självmant hos polisen i Gävle. Två utpekade kumpaner, varav en tidigare bott i Gävle, häktades i tingsrätten.

Annons
Trion beskrivs som huvudmännen i en verksamhet som pågått sedan 2001. Den bestod i att ett bemanningsföretag med säte i Gävle försåg ett bolag i Stockholm med luftfakturor. Bolaget i Stockholm har i sin tur försett olika arbetsplatser med ett stort antal svartjobbare, enligt misstankarna.
Den beräkning som gäller just nu anger en summa på sex miljoner, pengar som trion lurat staten på genom uteblivna momsinbetalningar och arbetsgivaravgifter.
Det var tack vare bemanningsföretagets registrering i Gävle som ekoroteln kom brottsligheten på spåren.
Att företaget, närmast att beskriva som en "underleverantör", förlades till Gävle var inte utan orsak. Till exempel bodde en av männen i trion, 42-åringen, i Gävle i början av 1990-talet. Han har även vid senare tillfällen observerats här och är känd av Gävlepolisen.
Misstankarna är allvarliga. De två som tingsrätten hann häkta i går misstänks för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Tidigare domar i liknande mål i Gävle har resulterat i mångåriga fängelsestraff.
Trion nekar till brott.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons