Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterspanad hälare åtalas

/
 • 37-åringen stoltserar med en tjock bunt sedlar.
 • Polisen har beslagtagit flera bilder där 37-åringen visar upp hundratusentals kronor. Om 37-åringen döms vill                  åklagaren att tillgångar motsvarande två miljoner kronor ska tas i beslag.37-åringens villa med sjötomt är värderad till 2,7 miljoner kronor.Polisen har redan beslagtagit tillgångar till ett värde av 1,5 miljoner kronor, bland annat dyra Breitlingklockor och en Porsche.
 • Hemma hos en 36-årig Gävlebo hittades en stulen Porsche. Han uppgav att den tillhörde 37-åringen och det blev ingången i den stora utredningen av Gävlebons svarta bilaffärer.

37-åringens svarta bilaffärer omsatte tio miljoner kronor.
I hans hem fanns stöldgods för 700 000 kronor.
Nu åtalas han för en rad grova hälerier och grovt bokföringsbrott.

Annons

I ett garage i utkanten av Gävle hittade polisen en slaktad Porsche värd 540 000 kronor som stals på Djursholm i Stockholm. Garagets ägare, 36, togs in till förhör och efter att ha frågats ut erkände han att visste att bilen var stulen.

36-åringens sambo berättade sedan att hon var med när bilen hämtades i ett garage vid Arlanda. Den man som de skjutsade ned och som sedan satte sig bakom Porschens ratt var en 37-årig man vars namn redan var väl känt för polisen.

Som GD tidigare berättat har 37-åringen sedan årsskiftet stått med på Rikskriminalens så kallade Alcatrazlista där landets 100 mest efterspanade personer finns med.

37-åringen greps för grovt häleri och har suttit häktad sedan den 21 september. Det skulle snabbt visa sig att utredningen inte bara skulle handla om den stöldanmälda Porschen.

Efter att ha genomfört en husrannsakan i mannens villa hittades fler stöldanmälda föremål. 37-åringen säger att han inte vet någonting om bilen. De andra föremålen har han köpt, hittat eller lånat.

Utredningen svällde ytterligare när polisen kunde konstatera att 37-åringen bedrivit en omfattande handel med lyxbilar på nätet. Från år 2004 och framåt har han sålt 52 bilar. Dessa är inte stulna utan har bland annat importerats från Europa och USA.

37-åringen åtalas eftersom inte har upprättat någon bokföring över sina affärer. I förhör efter förhör nekar 37-åringen till brott. Han menar att han hjälpt bekanta att sälja deras bilar. De har kontaktat honom eftersom han vet hur man fotograferar bilar och kan utforma snygga internetannonser.

Polisen har också gått igenom mannens privatekonomi och har konstaterat att 37-åringen och hans sambo levt långt över sina officiella tillgångar.

De deklarerade för 87 400 kronor respektive 140 000 kronor förra året. Trots det har han kunnat köpa lyxartiklar och bo i en villa med tillhörande sjötomt värderad till 2,7 miljoner kronor.

I förhör får 37-åringen frågan hur han har fått det motsägelsefulla livspusslet att gå ihop.

– Jag har lånat pengar från mina kompisar, svarar han.

En förklaring som åklagaren Christer Sammens inte tror på: Han menar att 37-åringen förtjänat sitt uppehälle och levt på brottslig verksamhet. En kontroll av 37-åringens bankkonto visar också att det har flutit in 2,7 miljoner kronor de senaste åren samtidigt som insättningar om 1,2 miljoner kronor flutit in på sambons konto.

Mer läsning

Annons