Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen lägenhet efter fyra år i kö

/
  • Ann-Christine Linander trivs i första egna lägenheten. Den har hon väntat på i nästan fyra år. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE En grön lampa skimrar i hallen, kaffet har runnit ner i kannan och i vardagsrummet står bordet dukat med tända ljus.
Ann-Christine Linander visar runt i egna tvåan som hon väntat på i LSS-kön i nästan fyra år.

Annons
- Jag bestämmer själv och personalen är jättebra, säger hon med eftertryck.
Hon trivs med att bo ensam och berättar att hon valt allt själv, såväl gardiner som lampor och den röda soffan.

GD har vid två tillfällen berättat om Ann-Christine Linanders, som har Downs syndrom, och hennes mamma Anna-Gretas långa väntan på en bostad med särskild service. I november 1999 beviljades deras ansökan. Två gånger sedan dess har de fått erbjudande om bostad, men ingen av dem kändes rätt.
I augusti fyllde hon 45 år och samma månad fick hon ett tredje erbjudande.
- När vi kom hit sa du: Här vill jag bo, berättar hennes mamma.
Efter Ikeabesök, flyttbestyr och ha bekantat sig med personalen några våningar upp i trappuppgången flyttade hon in i mitten av oktober.

Sedan dess tar hon bussen från Sätra i stället för från Andersberg till jobbet på kafé Kantorn fyra dagar i veckan. På måndagarna hjälps hon och personalen åt att städa, tvätta, duscha och handla. De hjälps också åt med matlagningen, men frukosten fixar hon numera själv.
Tre kvällar i veckan träffas alla nio boende uppe hos personalen och äter, har boendemöte eller fikar och spelar spel. På natten kan hon använda trygghetslarmet om hon skulle behöva. Hon berättar hur mycket hon gillar dem som jobbar på gruppboendet. Bo kvar hemma saknar hon inte.
Även om väntetiden på bostad är för lång tycker både hon och hennes mamma att den här lägenheten och flytten ändå blev värd alla åren.
- Det har gått över förväntan, säger Anna-Greta Linander om flytten.

Hon fyllde 74 i somras och säger att hon dagligen tänkt på vad som skulle hända med dottern om hon själv skulle bli dålig. Därför känns det skönt att allt har gått så bra.
En invigningsfest har Ann-Christine Linander redan haft, med 30 arbetskamrater, släktingar och vänner. Nummer två, för de andra åtta i gruppboendet, väntar dagen efter GD:s besök.
- Jag ska ha ett invigningsband att klippa, berättar hon.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Fotnot: Omvårdnad har för lång kö till LSS-bostäder. Sedan två personer fått plats på äldreboende väntar nu 20 personer på den bostad med särskild service de har laglig rätt till, helst inom tre månader. Den 27 november ska kommunstyrelsen ta ställning till Omvårdnads begäran om pengar till åtta nya platser.

Mer läsning

Annons