Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egna brister bakom avhopp

Gävle Örjan Ohlström, socialdirektör i Gävle, angav i torsdagens tidning kvalitetsbrist som orsak till att Gävle kommun hoppar av som kund vid Self Help-kliniken i Vågbro utanför Söderhamn.
Hans Korselius, vd för Self Help, stod som ett levande frågetecken.

Annons
Mats Andersson, läkare vid beroendemottagningen i Söderhamn och medicinsk ansvarig vid GBC, Gävle Behandlingscenter, var lika förvånad som Korselius och Bertil Enström, ordförande för socialnämnden i Söderhamn, fann kritiken mot Self Help mycket märklig.
Örjan Ohlström ville inte närmare gå in på vad han egentligen menade med kvalitetsbrist utan hänvisade till Ulf Häggberg, ekonomisk chef på socialförvaltningen eller Sten Bergquist, före detta chef vid GBC.
Häggberg gick inte att nå, Bergquist sade sig inte ha någonting med saken att göra utan hänvisade tillbaka till Ohlström, som då inte var anträffbar.
Ohlström var däremot anträffbar i fredags. Och även mer pratsam.

Alltså: Vad är det för brister i Vågbro som gör att Gävle kommun när nuvarande avtal i sommar löper ut kommer att anlita andra behandlingshem för sina missbrukare?
- Kvalitetsbrist behöver nödvändigtvis inte betyda att den behandling som ges i Vågbro är dålig, säger Ohlström.
Jaså...?
- Kvalitetsbrist i det här fallet handlar också om brister i samarbetet mellan Vågbro och vår egen organisation. Och även om interna brister, brister i vår egen organisation.
Så brister hos er är alltså en förklaring till att ni hoppar av som kund i Vågbro?
- Ja, men de bristerna hoppas jag att vi nu kommit tillrätta med.
Hur då?
- I höstas gjorde vi en organisationsförändring som innebar att vi samlade myndighetsutövande beslutsfattare i en mindre organisation än tidigare. På det viset blir saker och ting smidigare.
Så med den nya organisationen kan det bli aktuellt med Vågbro igen?
- Det kan jag inte svara på, säger Ohlström och hänvisar till Ulf Häggberg, som ingår i den nya organisationen.
Finns det över huvud taget några invändningar mot Vågbro?
- Vi vill ju att vården ska vara så kundvänlig som möjligt och jag kan väl i det sammanhanget tycka att det borde gå att individanpassa vården bättre. När det gäller deras metoder, som tolvstegsprogrammet de arbetar efter, har jag för dålig kunskap för att kunna uttala mig, säger Ohlström.

När Ohlström i sammanhanget pratar om kvalitetsbrist är det heller inte alldeles säkert att det har med vare sig Vågbro eller den egna organisationen att göra.
- Den största kvalitetsbristen är att vi över huvud taget ska behöva anlita externa behandlingshem för kommunens missbrukare. Vi har ju ett alldeles eget ställe, säger han och syftar på GBC.
- Ännu saknas en enhet för avgiftning för att GBC ska kunna anses som komplett. Med en sådan ska vi i betydligt högre utsträckning än i dag kunna vårda kommunens missbrukare på hemmaplan.
Men den biten, avgiftning, råder varken Ohlström eller någon på Gävle kommun över. Inte heller någon på någon annan kommun, för den delen. Avgiftning är nämligen landstingets bord. Först när avgiftning övergår i behandling kommer kommunerna in i bilden.
Och landstinget har ingenting emot Self Help-kliniken i Vågbro, så när det gäller avgiftning kommer landstinget att fortsätta med att skicka patienter dit, även när det gäller patienter från Gävle kommun.

Bengt Boman

Mer läsning

Annons