Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehec-smitta i Gävle

GÄVLE
Den giftiga EHEC-bakterien har hittats hos ett barn i Gävle.
Enligt smittskyddsläkare Göran Hedin är risken för smittspridning liten, trots det har personal och föräldrar på barnets dagis informerats.

Annons
-Eftersom det i sällsynta fall ger svår smitta finns det skäl att informera. Det man inte vet något om blir man orolig för, därför försöker vi skapa ökad kunskap, säger han.
Varifrån barnet har blivit smittat är ännu oklart, och Göran Hedin har inga större förhoppningar att få något svar på det.
-Det lär vi nog inte få. I Skåne hade man 22 smittade och 15 tänkbara källor men lyckades inte spåra smittan, så chansen att vi gör det med ett enda fall är liten, säger han.
Fallet i Skåne i höstas blev uppmärksammat i hela landet sedan en tvåårig flicka drabbades av bestående hjärnskador och flera vuxna fick njursvikt sedan de ätit kallrökt korv.
Charkfirman som tillverkade korven friades från misstankar, men var den smittade råvaran kommit ifrån blev aldrig klarlagt.
Smittan hos barnet här i Gävle upptäcktes för några dagar sedan.

Sällsynt
Göran Hedin beskriver EHEC som något sällsynt som man normalt inte letar efter.
Varför man gjorde det hos barnet vill han inte gå in på av hänsyn till sekretessen.
Samtidigt tillbakavisar han uppgiften att barnet skulle haft symptom.
Att man ändå misstänkte EHEC kan bero på att någon i barnets omgivning burit på smittan, och att man därför ville se om även barnet var smittat.
Även barn- och ungdomsförvaltningens chef Ingrid Björklin är förtegen om det som inträffat. Själv underrättades hon så sent som i går om vad som hänt.

Information på förskola
På den förskola där barnet går har personalen fått information och instruktioner från infektionskliniken och infektionsläkare om hur de ska agera, även gentemot föräldrarna.
Dessutom har de hygieniska rutinerna setts över.
Däremot har det inte varit aktuellt att stänga förskolan.
- Nej. Men det är en bedömning som görs av infektionsläkaren. De tar det medicinska ansvaret, säger Ingrid Björklin.
Vad hon vet är det inga föräldrar på förskolan som hållit sina barn hemma av oro över det som hänt.
Allt är som vanligt.
- Om det händer något mer får vi naturligtvis vidta de åtgärder som behövs. Det viktigaste är förstås att se till att ingen mer smittas, säger hon.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Maria Brander
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons