Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekohärvan fortsätter att växa

GÄVLEI går häktades ytterligare tre personer misstänkta för inblandning i den stora ekobrottshärva som avslöjats i Gävle.

Annons
En av de häktade, en 35-årig man från Gävle, har i flera polisförhör pekats ut som en av huvudpersonerna i det företag som sålt falska fakturor för miljonbelopp.
- Han är misstänkt för grovt skattebrott alternativt medhjälp till grovt skattebrott, säger kammaråklagare Ulf Back.
35-åringen har enligt åklagaren struntat i att redovisa mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter till mycket betydande belopp. Dessutom ska mannen ha framställt falska fakturor som legat till grund för osanna redovisningar.
Två företrädare för ett företag i Stockholm, som misstänks ha köpt de falska fakturorna, åtalades dagen innan vid Stockholms tingsrätt.
De båda 36-åriga männen misstänks ha köpt de falska fakturorna av Gävleföretaget för att dölja att de betalat ut "svarta" löner. Brotten har rubricerats som grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och skatteavdragsbrott.
Den ena 36-åringen har i förhör berättat att han våren 2002 kom i kontakt med den häktade 35-åringen.

"Fixa fakturor"
Han uppger att han visste att mannen "kunde fixa fakturor" som man kunde använda i en bokföring.
Efter att ha pratat med gävlebon tog 36-åringen upp frågan med sin jämnårige kollega och de bestämde sig att pröva idén.
Men hans kollega hävdar att han inte haft några kontakter med Gävleföretaget. Allt han gjort har varit att betala ut kontanta löner till stockholmsföretagets anställda. Att pengarna skulle vara "svarta" misstänkte han aldrig.
Även den 33-årige gävlebo som enligt misstankarna utsetts till att agera "målvakt" för Gävleföretaget har nu åtalats. Han misstänks ha hjälp 36-åringarna med företag i Stockholm. Enligt åklagaren har han "in blanco" fyllt i kontantkvittenser som därefter av andra fyllts i med osanna uppgifter om betalningsmottagare.
En 34-åring från Sandviken och en 46-åring från Stockholm häktades även de vid Gävle tingsrätt på fredagen. Båda har kopplingar till Gävleföretaget och är misstänkta för medhjälp till grovt skattebrott.


Anna Höglund

Mer läsning

Annons