Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk mjölk för 15 extra kronor

GÄVLE
- Att välja ekologisk mjölk är att ta ställning mot skövling.

Annons
Det säger Berit Löfgren, ekoinformatör på Hushållningssällskapet i Kungsgården angående de senaste dagarnas skriverier om att brasiliansk soja används till fodermjöl i Sverige.
Krav-godkänd mjölk kommer från kor som till minst hälften, oftast uppemot 95 procent, äter mat från sin egen gård. De återstående fem procenten, ofta kraftfoder, kommer från kontrollerad odling med stränga regler.
"Vanliga" mjölkkor äter i mycket större utsträckning kraftfoder i stället för gräs. Kraftfoder framställt av bland annat brasiliansk soja.
Berit Löfgren tycker att det är slöseri att mata mjölkkor med protein som fraktats från andra sidan jorden. Särskilt som det framställs på kemisk väg. För att få ut all olja ur sojabönorna använder man sig av så kallad hexan-extrahering. En kemisk process som lämnar spårämnen kvar i oljan.
-Det är konstigt att göra så när vi har idisslare som gör om vanligt gräs - som är helt värdelöst för oss - till högvärdigt protein, säger hon.
Hon vill därmed uppmana konsumenterna att köpa ekologisk mjölk i stället. Även barnfamiljer som köper mycket mjölk tycker hon ska tänka över den extra utgiften.
-Man kan inte ge sina barn något bättre för 15 kronor i veckan. Man tar hänsyn till naturen. Det tycker jag är ett väldigt starkt argument, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons