Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomidirektör slår tillbaka

GÄVLE Det är skattebetalarna som subventionerar hyresgästerna i Gavlegårdarna, inte tvärtom.

Annons
Det hävdar Ingemar Westin, ekonomidirektör i Gävle kommun, som har reagerat sedan Hyresgästföreningen slagit larm om de nya kalkylprinciper som föreslås för kommunen.
- Hyresgästföreningen ska ju försvara hyresgästernas intressen och ur den aspekten är det helt riktigt det man säger. Men min uppgift är att titta på den totala effekten för kommunen, säger han.

Det är förslaget att man ska sälja äldrebostäder för att få loss pengar till investeringar på Alderholmen som gör att Ingemar Westin har utrett hur en sådan affär skulle gå till.
Hans förslag är att det ska ske genom "transportköp" via kommunen, till fastighetens bokförda värde. Alternativet är att Gavlegårdarna skulle få sälja lokalen direkt till en hugad spekulant för det pris som Gavlegårdarna anser vara skäligt, vilket Hyresgästföreningen förespråkar.
Men konsekvensen av det senare alternativet skulle bli att kommunen skulle tvingas betala en för hög hyra till den nya privata ägaren, menar Ingemar Westin.
- Det är det jag vill att politikerna ska vara medvetna om, säger han.

I det exempel som Ingemar Westin tagit fram utgår man från att Furugården i Valbo och Sätrahemmet ska säljas. Fastigheterna har ett sammanlagt bokfört värde på 57 miljoner kronor, vilket vid ett transportköp skulle bli köpeskillingen.
De pengarna skulle räcka till den investering som Gavlegårdarna planerar på Alderholmen, menar Ingemar Westin, och för kommunen skulle det låga priset göra att hyrorna kunde sänkas, menar han.

Om Gavlegårdarna i stället skulle få sälja husen direkt, skulle hyran ligga kvar på samma nivå som i dag efter försäljningen, totalt 13,2 miljoner kronor om året. Därav skulle 2,7 miljoner kronor vara ren vinst för den nya ägaren.
Den hyra som kommunen betalar för Furugården och Sätrahemmet i dag innebär nämligen en subvention av Gavlegårdarna med 2,7 miljoner kronor om året, hävdar Ingemar Westin:
- Det kan ju vara okej så länge pengarna hamnar i kommunkoncernen, men det blir skillnad om pengarna går till en extern ägare, säger han.

Hyresgästföreningens resonemang om att man genom transportköp gör en värdeöverföring till privata ägare ger han inte mycket för:
- En fastighets värde är relaterat till den hyra man kan få. Eftersom det är vi som är hyresgäst är det vi som sätter värdet. Något marknadspris finns inte. Det är skillnad när det handlar om hyreshus. Om Gavlegårdarna ska sälja ett vanligt hyreshus ska man naturligtvis ta ut så mycket som möjligt, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons