Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elallergihuset blev ingen succé

GÄVLE
Framtiden är oviss för kommunens elfria hus på Kvarnvägen i Valbo. Om inte fler elallergiker visar intresse för att bo i huset överväger tekniska kontoret att sälja det.

Annons
- Det har kostat oss en halv miljon kronor. Vi kan inte ha det stående tomt, säger Lars Öberg, ansvarig för kommunens handikappfrågor.
I augusti ifjol stod huset färdigt.
Spisen drivs med gasol och den övriga utrustningen på lågspänningsström - allt för att minska den elektromagnetiska strålningen.
Sedan dess har endast en person nyttjat huset under en månad.
- Det är betydligt färre än man trodde när huset byggdes. Tanken var att folk skulle få prova på huset i kortare perioder och att någon sedan skulle välja att flytta in permanent, men så har det inte blivit. Om vi avvecklar huset nu tror jag att vi får igen pengarna, däremot har vi tappat en massa möda i sjön, säger Lars Öberg.

Påtryckningar
Enligt honom fick kommunen påtryckningar från bland annat Elöverkänsligas förbund innan huset byggdes.
Men Mariann Hillström, gästrikeansvarig, menar att förbundet aldrig drev frågan aktivt.
- Vi var inte inkopplade, däremot var en privatperson mycket engagerad. Men när huset väl blev klart var hon för sjuk för att flytta in, säger hon.
Förbundet har 70 medlemmar i länet. Trots att många är intresserade av att lindra sina besvär tycker de att det omöblerade huset i Valbo är för omständligt att använda.
- För att bo där en månad ska man ombesörja en flytt. Dessutom får man dubbla hyror, 4 000 kronor plus den vanliga boendekostnaden. Det har inte folk råd med, säger Mariann Hillström.
Det bästa vore om kommunen hjälpte medlemmarna med att sanera sina egna bostäder, menar hon. Men det bör i så fall göras först efter att tredje generationens mobiltelefonnät, 3G, tagits i bruk fullt ut.
- Vi vet inte hur vi kommer att påverkas av det. Därför är det också dumt att lägga ner huset i Valbo. Även om marknaden för provboende är liten just nu kan det komma en våg nästa år, säger Mariann Hillström.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons