Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elen tillbaka efter stormen

GÄVLE
I går mojnade vinden över Gävleborg och Uppland och inom Gävleborgs län uppkom inga nya skador. Det uppger Vattenfall som i stället hade hundratalet man ute för att reparera skadorna i Norduppland och främst i Norrtälje kommun.

Annons
- Som mest var det 27 000 kunder som saknade ström bara i Norrtälje, säger Anders Jansson, ansvarig för samordningen.
Sent på eftermiddagen återstod 12 000 abonnenter som ännu inte fått tillbaka elen, men Anders Jansson ansåg att alla skulle kunna få tillbaka strömmen under kvällen. De som drabbats längst har då varit utan ström uppemot 36 timmar.

Kunde inte flyga
Ett problem för Vattenfall var att det inte gick att använda helikopter för att lokalisera skadorna då det fortfarande blåste över 15 m/sek.
En del nya skador uppstod under söndagen inom Tierps kommun, men bara ett mindre antal abonnenter berördes.
I västra Sverige var de flesta elavbrotten avhjälpta på söndagskvällen, samma sak gällde för södra Sverige enligt företrädare för Sydkraft.
Lördagens hårda vindar, som bland annat resulterade i att träd föll över elledningar och slog ut strömmen för många hushåll, bidrog också till flera bränder.

Bränder utbröt
Bland annat på Värmdö och i Stockholms skärgård började många elda i kaminer och spisar för att hålla undan kyla vid elavbrottet med bränder som resultat.
Helgens hårda väder ställde även till med en del problem för färjetrafiken på Östersjön och Ålands hav.
Enligt Silja Line som trafikerar rutten från Stockholm till Åbo och Helsingfors har dock alla fartyg i stort kunnat gå som normalt, förutom att viss trafik dirigerats om från Kapellskär till Stockholm.
Under söndagsförmiddagen bogserades det holländska lastfartyg som under lördagen drev herrelöst på ett stormigt Ålands hav efter maskinhaveri till Mariehamn på Åland.
Den starka sidvinden gjorde att Vägverket på söndagskvällen bad polisen i Kalmar om hjälp att förmå förare av vindkänsliga fordon av låta bli att köra på Ölandsbron. Stoppet gäller främst husvagnsekipage, men också lätta lastbilar och motorcyklar.

Mer läsning

Annons