Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever på språng mot bättre hälsa

/
  • Med en ny motionsslinga och mer motion på skolschemat ska Sofiedalskolans elever aktiveras. Foto: Frank Julin

GÄVLE Sofiedalskolans elever ska inte bli några soffpotatisar. I går invigdes en ny motionsslinga som ska få eleverna att röra på sig varje dag.

Annons
- Jag tänker nog springa fyra varv om dagen, säger femteklassaren Esmeralda Pettersson entusiastiskt.
Efter gårdagens invigning joggade alla elever runt i den nya motionsslingan som är 500 meter lång och har fått namnet Soffeslingan.
- Tanken är att eleverna ska röra på sig runt en halvtimme varje dag i stället för att bara röra på sig mycket en timme i veckan, säger fritidspedagogen Niklas Hansson.

- En halvtimme varje dag, vad mycket! Då kommer man inte att kunna jobba i skolan för att man är så trött, utropar femteklassaren Theresa Stattin när hon får höra om skolans aktivitetsplaner.
- Man blir pigg av att röra på sig. Det finns mycket forskning som pekar på att lite motion varje dag höjer koncentrationsförmågan, förklarar Niklas Hansson pedagogiskt.
Esmeralda Pettersson är enbart peppad på framtiden som kommer att innehålla mer motion än innan.
- Det ska bli roligt. Om det är vinter spelar ingen roll. Är det dåligt väder finns det bra kläder.
Den dagliga motionen i Soffeslingan är inte tänkt att ersätta skolschemats idrottstimme.
- Det kan bli så att vi tjuvar några minuter från vissa ämnen varje dag. Då kan eleverna till exempel starta dagen med en promenad. De kan också promenera på rasten, säger Niklas Hansson.

Slingan är bara en liten del i ett stort projekt som handlar om att Sofiedalskolan vill profilera sig genom att få in mer idrott och rörelse på schemat.
Skolan har redan en extra motionstimme utöver idrottstimmen och nu tillkommer motionen i Soffeslingan.
Nästa läsår ska skolan få en mer uttalad rörelseprofil. Det finns planer på skridskoskola och gratis simskola för förskoleeleverna.
- Runt omkring skolan finns ishall, sporthall, badhus och cykelcrossbana. Det finns alla förutsättningar som krävs för att skolan ska profilera sig inom idrott och rörelse, säger Niklas Hansson.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons