Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vill ha mer makt i skolan

GÄVLEUnder tre dagar är det ungdomar som styr och ställer på Kratte Masugn.Ett 70-tal elever från elevråden på kommunens högstadie- och gymnasieskolor ska diskutera hur de ska göra sina röster hörda ute på skolorna.

Annons
- Tanken är att vi ska få igång bättre fungerande elevråd på skolorna, säger Sofia Lagerberg.
Hon är projektledare för Gävle Ungdomsråd som tillsammans med Elevorganisationen Gävleborg står för utbildningshelgen i Kratte Masugn.

Föreläsningar
Från torsdag till lördag eftermiddag blir det både föreläsningar och gruppdiskussioner. Under fredagen kommer bland andra kommunalrådet Ulla Andersson, v, på besök.
Eftersom många elevråd är valda i början av terminen är det många nya elever som finns med.
Aktiviteten i vissa elevråd är inte alltid heller så bra. Sofia Lagerberg tror att vissa elever väljer att vara med i elevrådet bara för att slippa lektioner.
- Därför är det här en chans att få igång det mer seriöst. Eleverna måste få veta vilka rättigheter de har. Det kan vara att tycka till om skolböcker eller kanske få vara med när en lärare anställs, säger hon.
Även om det är mycket som ska avhandlas under de tre dagarna så blir det också en del fritid för ungdomarna som ska bo på Kratte Masugn. De har tillgång till relaxavdelningen och gymnastiksalen men kan också titta på film.
Det är kommunen som står för kostnaderna under helgen och intresset från ungdomarna har varit stort. Fyra deltagare finns med från varje högstadieskola och gymnasieskola. Undantaget är Polhemsskolan där ingen anmält sig.
- Jag tror att de får jättekul. De kommer ju också att lära känna varandra. När man går på högstadiet så känner man ofta inte så många på de andra skolorna, säger Sofia Lagerberg.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons