Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna tycker att skolmiljön känns osäker

/
  • Peter Lindgren och Andreas Rasmusson tycker att skolan har förändrats lite på senaste. De kan inte riktigt förklara hur men de trivs ändå på sin skola.
  • Dervis Parlak driver en pizzeria i närheten av skolan. Han har drabbats av två inbrott och gästas ofta av elever som skräpar ner och förstör hans interiör.
  • Fanny Söderhäll Gille, Matilda Westlund och Viktoria Lindberg går på Stigslunds skola och känner sig inte trygga på grund av all skadegörelse och trakasserier som förekommit de senaste veckorna.

De senaste tre veckorna har Stigslunds skola drabbats av sönderslagna rutor, lärare har blivit trakasserier och ett antal anlagda bränder har förekommit på skolområdet. Händelserna har skrämt elever som nu känner sig otrygga på sin skola.

Annons

Den senaste tidens tumult kring Stigslundsskolan har satt sin prägel på både elever och området runt om kring. Under hösten har elever sprängt en toalett, slagit sönder fönsterrutor, anlagt bränder och hotat både andra elever och lärare. I gårdagens GD berättade vi att man nu vidtagit åtgärder i form av en polispatrull. Så ofta som möjligt ska uniformerade poliser finnas på plats på skolan och polisens hundpatruller ska rastas på i närheten. Allt för att höja beredskapen så gott det går. Men kommer åtgärderna för sent?

Fanny Söderhäll Gille, Matilda Westlund och Viktoria Lindberg är alla 13 år och går på Stigslundsskolan. De menar att polisens närvaro kommer göra en liten skillnad.

– Det är inte så att man känner sig trygg på skolan i dag man kanske kommer känna sig lite tryggare men det hjälper inte helt, säger Fanny Söderhäll Gille.

Ingen av dem har sett eller upplevt något av händelserna men de har sett spåren av de anlagda bränderna.

– Det pratas väldigt mycket om det i skolan och alla spekulerar i vilka det kan vara som gör det, säger Matilda Westlund.

Både tjejerna och de jämn- åriga killarna Peter Lindgren och Andreas Rasmusson tycker det känns orättvist att hela skolan drabbas när det bara handlar om ett tiotal elever.

– Det märks tydligt att det händer saker eftersom lärarna alltid skickar ut mejl om det, säger Peter Lindgren.

Peter och Andreas kommer båda från Hamrångefjärden och reser tre mil varje dag för att komma till skolan. De trivs bra på Stigslund men menar att det har blivit lite hårdare klimat under det halvår som det gått där.

– Det har förändrats lite på skolan men jag trivs bra ändå. Det känns tryggt att polisen kommer finnas där, säger Andreas Rasmusson.

Pizzerian Eldorado ligger ett stenkast från skolan. Många elever går förbi pizzerian när de handlar godis i kiosken som ligger bredvid. Några äter även lunch hos Dervis Parlak som äger pizzerian. Även han har märkt av att stämningen har hårdnat i området.

– Jag har haft två inbrott här och det är några elever som kommer hit ofta och äter. De springer omkring, de slänger skräp omkring sig och hackar hål i mina stolar med hjälp av tandpetare, säger han.

Han berättar även att det har eldats i containrar i området. Det är ett stort gäng ungdomar som kommer till honom vid lunchtid men det är väldigt få av dem som faktiskt äter.

– Kanske att en av tio beställer en pizza, sen sitter resten och skräpar ner. Men det är inte alla, det handlar om tre–fyra stycken som är återkommande, säger han.

Mer läsning

Annons