Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevstrejk mot krig i Irak

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Organiserar. Om ett krig bryter ut kommer Jonathan Dahl plus ett hundratal andra elever att strejka från skolan i tre dagar. - Vi ska inte bara vara hemma och skolka. I stället ska vi dra igång olika fredsaktiviteter, säger han.

GÄVLE
- Jag gillar inte idén att bara fortsätta med våra liv som vanligt när det pågår ett omoraliskt krig där människor dör.

Annons
Det säger Jonathan Dahl som går tredje året på Hammargymnasiets program för konst och form i Sandviken. Om ett krig utbryter i Irak kommer han och ett hundratal andra gymnasieelever i Gävle och Sandviken att strejka från skolan.

Skapar nätverk
- Det finns otroligt många ungdomar som är emot ett krig men de vet inte hur de ska göra för att uttrycka det, säger Jonathan Dahl.
Just nu försöker han skapa ett nätverk runt Sverige. Han har redan varit i kontakt med några gymnasieelever på skolor i Karlstad och Stockholm.

Inte bara skolk
Via Internet försöker han nå ut till ännu fler. I en artikel på hemsidan sweden.indimedia.org uppmanar han alla elever att vara beredda att gå i strejk och delta i en manifestation samma dag som kriget startar.
- Vi ska inte bara vara hemma och skolka. I stället ska vi dra igång olika fredsaktiviteter, spela brännboll, skriva vykort till Göran Persson, ordna torgmöten och konserter. Vi får inte bli passiva, säger Jonathan Dahl.
Vilken effekt tror du att strejken kan få?
- Om det här kan bli en nationell rörelse kan den få Göran Persson och Anna Lindh att rikta starkare kritik mot kriget.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons