Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriset är ständigt stigande

GÄVLEElpriset har ökat dramatiskt sedan sommaren. Största elleverantören i vår region, Vattenfall, har genomfört höjningar från 23 till 43,9 öre per kilowattimme el för de som nu ska teckna ettårsavtal, medan andra kraftbolag har gått ännu högre upp i prisnivå. Detta påverkar direkt plånboken för enskilda konsumenter och företag som inte har hunnit teckna längre kontrakt och som i dag tvingas följa med det rörliga konsumentpriset uppåt.

Annons
Olja och ånga
Sandvik har ställt om ungefär en fjärdedel av sin drift i Sandviken till olja och ångproduktion i stället för el. Men i huvudsak har man tecknat olika kontrakt som fortfarande löper.
- Vi klarar vintern med de kontrakt vi har. Vi kommer dock att få betala fullt ut inom två år. Det lär inte komma någon nederbörd som påverkar priset nedåt, tror Sandviks informationschef Helene Gunnarsson.
Hon vill inte säga vilken huvudleverantör man jobbar med. Det handlar om flera bolag, där Vattenfall är ett. Elpriset är viktigt för Sandvik. För verksamheten i Sverige handlar det om kostnader på 150 miljoner kronor per år.
Korsnäs är också en elintensiv industri och känner förstås av ökade priser. Men eftersom energiproduktionen har satts igång igen av Sydkraft vid anläggningen i Karskär, så klarar sig Korsnäs bra som delägare.
- Där får vi kompensation och totalt så levererar vi ut el från industrin, berättar Bosse Pettersson, som är stabschef för inköp vid Korsnäs.
Annars är mycket av elbehovet täckt av terminskontrakt med huvudleverantören Fortum.

Skatt och moms
Förutom själva priset så tillkommer skatt på nästan 20 öre och moms på närmare 16 öre. Vid årsskiftet höjs dessutom elskatten för konsumenterna ytterligare med 3,6 öre.
En vanlig förklaring till de kraftiga prisökningarna är att de svenska vattenmagasinen bara är halvfyllda just nu och att kraftbolagen därför snålkör vattenkraften för att satsa på andra, dyrare metoder för att producera el.

Fler vill ha fjärrvärme
Vid fjärrvärmebolaget Gävle Energi har den ökade elkostnaden haft dubbla betydelser. Även deras kostnader ökar eftersom de förbrukar en hel del el i produktionen. Men framför allt så har också intresset från villaägare att byta från eluppvärmda hus till andra alternativ märkts av hos bolaget.
- Det har blivit en markant ökning av samtalen och intresset för fjärrvärme är jämnt spritt över stan och ut mot Valbo och Hille. Det brukar bli så här även när oljepriset går upp. Vi bygger mest ut område för område för att få ekonomi på det. Men vi skulle kunna bygga ut mycket mer, säger Stewe Jönsson, försäljningsingenjör vid Gävle Energi.
Under 2003 sätter man igång en stor utbyggnad av fjärrvärmenätet i Strömsbro och därifrån har intresset ökat nu när elpriset har gått upp, menar han.
Han tror att priset kommer att stiga ytterligare framöver. På den nordiska elbörsen kostar en kilowattimme över 80 öre och sneglar man mot Danmark och Tyskland ligger priserna på en krona och tjugo öre, respektive 1,70 kronor. Så det är långt till taket internationellt.
Som GD tidigare berättat så ger sig Gävle Energi själv nästa år in i konkurrensen om elkunderna genom att samarbeta med Skellefteå Kraft som en lokal återförsäljare.

Mer läsning

Annons