Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsnåla maskiner och ny elleverantör

GÄVLEDe höga elpriserna har gett mycket extraarbete vid de kommunala konsumentvägledningarna och vid nationella konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Annons
Telefonerna går varma när folk söker hjälp att komma billigare undan i sina hushåll.
Men det verkar inte vara så lätt att hitta ett idealt elpris.
--Det går inte att få det just nu. De som har rörligt elpris är oroliga eftersom priset ändras varje månad styrt av Börsen. De förlorar mycket pengar nu under vintern. Men det kan trots allt vara lönsamt att binda upp priset, bara man undviker ettårspriset som ligger väldigt högt, säger Bo Hesselgren vid elrådgivningsbyrån.

100 olika bolag
Han jobbar med att hjälpa konsumenter att välja elleverantör. Men det är inte lätt eftersom det finns cirka 100 olika bolag som verkar över hela landet och ett trettiotal regionala och lokala. Han kan ta fram vilket bolag som är billigast just nu. Men det kan se helt annorlunda ut nästa dag eftersom det är turbulent nu, en del bolag kan höja priset med sju öre från en dag till en annan.
Att teckna ett ettårskontrakt kan i dag kosta 80 öre per kilowattimme med skatt och moms pålagt. Då rusar kostnaderna snabbt i väg.
Många har redan kontrakt på ett år eller mer och ligger på en betydligt lägre elkostnad. Men om inget händer och vattenmagasinen fylls på kan kostnaden ligga kvar på den höga nivån. Då drabbar den till slut alla konsumenter. Särskilt utsatta blir då villaägare som bara har eluppvärmning.
Om man inte hittar en alternativ elleverantör med bättre pris kan det då vara bra att försöka sänka elförbrukningen.

Byt kylskåp
Hos konsumentvägledningen i Gävle ger Monica Nilsson dagligen råd om hur man drastiskt kan sänka förbrukningen genom att byta vitvaror till sådana i energiklass 1. För ett kylskåp på 210 liter kan det skilja drygt 100 kilowattimmar per år mellan ett effektivt och ett mindre effektivt skåp. Bara där sparar man 80 kronor per år med dagens elpris.
Genom att pussla ihop det med andra saker kan man få ner utgifterna betydligt, menar hon.
- Just kyl, frys, tvätt, disk och tork går ofta och förbrukar en hel del el. Se över dom, råder hon.

Svalare inne
Energimyndigheten har många tips på sin hemsida på Internet. De menar att man kan spara 10-15 procent av sina elkostnader genom enkla åtgärder. Till exempel att sänka sin innetemperatur med en grad och spara fem procent av energin för uppvärmning eller att täta dragiga fönster och dörrar. Byta till lågenergilampor, fylla tvättmaskinen ordentligt, duscha kort tid i stället för att bada och frosta av frysen med jämna mellanrum.
- Det finns mycket att göra, menar Monica Nilsson.
Men man kan förstås också se över sitt elavtal, jämföra priset med konkurrenterna och förhandla sig till ett bättre avtal med den leverantör man har. Det kan löna sig och bör inte uteslutas som en lösning.
MATTIAS JONSSON


Bra webbadresser och telefonnummer
Konsumenternas elrådgivningsbyrå: www.elradgivningsbyran.se, 08-450 92 92
Kalkylator att räkna ut med: www.sparpengar.se
Tips: www.energimyndigheten.se

Mer läsning

Annons