Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvaåring polisanmäld efter knivhot

GÄVLE En elvaårig pojke vid en skola i Bomhus har polisanmälts. Detta sedan han på onsdagen hotade en manlig idrottslärare med kniv och sa att han skulle döda honom. Skolans rektor har under flera år försökt få socialtjänsten att förstå att pojken har svåra problem.

Annons
Efter knivhotet i går kontaktade rektorn återigen socialtjänsten.
-De sa att de inte hann komma hit i dag.
Idrottsläraren som hotades arbetar på en annan skola en den där knivhotet skedde. Han hade gymnastikundervisning på Bomhusskolan för elever från sin egen skola.

Rektorn berättar att den elvaåriga pojken ville prata med en av de elever som var i idrottssalen. När elvaåringen kom dit träffade han på läraren i omklädningsrummet. Denne sa dock att pojken fick vänta till rasten eftersom undervisningen pågick. Han försökte sedan köra ut pojken därifrån. Elvaåringen blev då väldigt aggressiv och satte bland annat en innebandyklubba i dörren för att förhindra läraren från att stänga den. Dessutom skrek och svor han åt läraren.
-Idrottsläraren blev arg och sa till pojken att ingen får kalla honom så. Pojken blev jättearg och sprang därifrån, berättar rektorn.

Flera elever utanför idrottssalen blev vittne till hur elvaåringen skrikande sprang i väg och också till hur han kom tillbaka. Han hade då minst två knivar med sig. Bland annat någon typ av förskärare. Flera elever samt en annan idrottslärare hörde hur han skrek att han skulle "döda gubbjäveln".
Den hotade läraren försökte lugna ner pojken. Den andra idrottsläraren, som hörde tumultet, ringde med sin mobiltelefon till rektorn som i sin tur ringde polisen.
Rektorn tog med sig flera lärare och gick sedan till gymnastiksalen. Även polisen kom till platsen. Då hade dock pojken lyckats smita därifrån. Knivarna hade han lämnat kvar och dessa beslagtogs.

Var han hade fått tag på knivarna är oklart. Rektorn säger dock att mycket tyder på att han hade dem gömda någonstans i närheten av skolan.
Eftersom pojken bara är elva år kunde polisen inte göra mycket utan försökte i stället kontakta socialtjänsten utan att lyckas.
Rektorn fick tag på socialtjänsten lite senare under dagen men fick svaret att de inte kunde komma till skolan samma dag. Pojken har alltså inte omhändertagits.

Rektorn berättar att skolan upprepade gånger de senaste åren har kontaktat socialtjänsten och vädjat om hjälp för pojken. Tanken på att något sådant här skulle kunna hända har funnits där.
-Jag ringde så sent som före jul och anmälde att han far illa.
Elvaåringen kommer inte att få gå i sin skola den närmaste tiden. På kort sikt ska han i stället få undervisning av en lärare på annat håll.

Skolan i Bomhus hade på onsdagseftermiddagen ett krismöte med personalen. I dag, torsdag, ska lärarna informera barnen om det inträffade.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons