Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emilia ska åka Kortvasan

/
  • Emilia Struyk, 13,  laddar inför tremilsloppet, Kortvasan. Om drygt en månad är det dags. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Gröt, pasta och en massa träning. Emilia Struyk, 13, åker Kortvasan om en dryg månad, och snart är det dags att börja ladda.

Annons
- Det är bara en rolig grej.
Emilia själv verkar inte tycka det är så märkvärdigt, trots att hon kommer att vara en av de yngsta deltagarna i loppet.
Det är den 27 februari, helgen före Vasaloppet, som tremilsloppet, Kortvasan går av stapeln. Starten går i Oxberg och målgången är i Mora. Hittills har loppet 4481 startande, men sannolikt kommer Emilia få sällskap av ännu fler vid starten. För att få delta måste man, precis som Emilia, vara tretton år.
Det ska bli roligt att åka tycker hon, även om inte idén var hennes egen.
- Det var pappas idé, säger hon.
Men Kortvasan är inte det första skidloppet hon åker, sedan tre års ålder har hon åkt skidor och även tävlat för Valbo AIF. Från och med i år har hon slutat tävlingsåka i skidor, men tävlar fortfarande i friidrott. Så frågan om Emilia tränar mycket, får sitt självklara svar.
- Fem gånger i veckan. Tre kvällar med friidrott och två med skidor, säger hon.
Därför är hon inte nervös inför de tre milen skidåkning, även om hon aldrig åkt så långt förut. Pappa Ralf kommer också att åka, så Emilia kommer att ha tryggt sällskap mellan blåbärsstationerna. Frågan är bara, vem av dem får hålla tempot?

Karin Forslund

Mer läsning

Annons