Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emstedt får bakläxa efter fel besked

Den utvisningshotade familjen trodde att de beviljats uppehållstillstånd.
Men beslutet som advokaten Trygge Emstedt skickat gällde en annan familj.
Han har nu fått en erinran av advokatsamfundet.

Annons

Den utvisningshotade familjen blev överlycklig när de fick ett brev från sin advokat där det stod att de beviljats uppehållstillstånd. Glädjen försvann omgående då de upptäckte at Migrationsverkets beslut i själva verket gällde en annan familj från samma land.

Familjen vände sig till Advokatsamfundet som nu har gett Trygge Emstedt en erinran. De skriver i sitt beslut att han borde ha ägnat större uppmärksamhet åt handlingarna innan han skickade dem till familjen. Eftersom han fick familjen att tro att de kunde stanna i Sverige anser samfundet att han åsidosatt sina plikter som advokat.

Trygge Emstedt erkänner att han har gjort fel och förklarar att det kom två fax vid samma tillfälle. Ett papper hamnade på golvet vilket ledde till att handlingarna blandades ihop innan han skulle skicka iväg dem till sina klienter.

– Jag är alltid oerhört försiktig och dubbelkollar innan jag skickar handlingar. Det som hände var naturligtvis mycket olyckligt men det var ett rent olycksfall i arbetet, säger han.

Tryggve Emstedt säger att sammanblandningen inte har något att göra med en hög arbetsbelastning.

– Att jag har många ärenden har inget med det här att göra, säger han.

Den hårdaste disciplinära påföljden som samfundet delar ut är uteslutning, följt av varning, erinran eller uttalande. Emstedt tycker han att det borde ha räckt med ett uttalande för misstaget som han gjorde.

– Men de vill väl jaga alla som jobbar med sådant här så att vi slutar som advokater, säger han.

Mer läsning

Annons