Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU delar kristdemokraterna

GÄVLE
Tre av de fyra huvudtalarna på kristdemokraternas riksting är varma EMU-förespråkare. EMU-skeptikerna har ingen sådan representation.

Annons
Det gillar inte partistyrelseledamoten och europaparlamentarikern Lennart Sacrédeus.
Inför fredagkvällens EMU-debatt, som Sacrédeus för övrigt tyckte fått för lite tid i programmet, menade han att partiet gjort en strategisk miss som valt att agera för ett EMU-medlemskap.
- Här har vi förklaringen till centerpartiets uppgång i opinionsmätningarna. Vi är passerade av dem på grund av deras konsekventa nej till EMU.
Sverige behöver en egen valuta för att kunna parera ekonomiska problem på hemmaplan, menar Sacrédeus. Han liknar euron vid en standardisering av skor i storlek 40 för alla, oavsett verklig fotstorlek.

Blir som i USA?
Lennart Sacrédeus vill heller inte se ett "super-EU" under överskådlig tid. Demokratin måste vara överblickbar:
- Annars får vi en situation som i USA där folk knappt bryr sig om att rösta, eftersom de inte tycker att det påverkar något.
Ja-sägarna i partiet borde också bejaka nej-sidans argument, menar Sacrédeus. Själv tycker han att han lyssnat på sina meningsmotståndare.
- Det blir lättare att idka handel med en gemensam valuta, visst, men det är inte skäl nog att ge upp kronan.
Hans meningsmotståndare i frågan, kd:s vice ordförande Göran Hägglund, tycker att han har lyssnat tillräckligt.
- Ja, dessutom gillar jag inte nejsidans negativa framtidsscenarion om vi går med. Det liknar retoriken innan Sveriges inträde i EU, säger han.
Ja-sidan har bärkraftiga ekonomiska argument, menar Göran Hägglund, men anser att de politiska vinsterna av en gemensam valuta väger ännu tyngre.

Tilltalar inte
Idén att "vänta och se" med ett EMU-inträde tilltalar honom inte:
- Nej, väntat har vi redan gjort medan andra EMU-länder har startat på ett framgångsrikt sätt.
- Istället borde Sverige gå med i valutaunionen så snart som möjligt, för att inte förlora inflytande, pengar eller arbetstillfällen, säger Göran Hägglund, i vilken många ser en framtida partiledarkandidat.

Pröva funktionshindrade
Partiet har även tagit ställning i frågan om den så kallade "sexköpslagen" under rikstinget.
Partiet vill att det även i fortsättningen är männen som köper sexuella tjänster som straffas, och inte den som prostituerar sig.
Motionären Marlene Rindå, Botkyrka, menar att eftersom riksdagen har beslutat att såväl hetero- som homosexuella och ensamstående har rätt att prövas som adoptivföräldrar, borde rätten utökas till att gälla även funktionshindrade.
Den som i ansökningshandlingarna inte kan kryssa i rutan 100 procent arbetsför, kan inte prövas som adoptivförälder.
"Det innebär att en synskadad, i övrigt fullt frisk person inte har rätt att ens prövas" skriver Rindå.
Ungdomsförbundets ordförande Jakob Forssmed vill ha bättre stöd för samhällets riktigt unga föräldrar.
Hjälpen med att ordna bostad och få en fungerande ekonomi är i dag undermålig i kommunerna och ungdomar uppmanas slentrianmässigt att göra abort, menar Forssmed.

Gladde Öhman
Kristdemokraterna skall även verka för inrättandet av en internationell miljödomstol, beslöt man, vilket gladde Gävle-kd:s Erling Öhman som varit en av motionärerna i frågan.
MARTIN HOFVENSTAM

Mer läsning

Annons