Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En balansgång mellan säkerhet och integritet

/

Polisen i Skåne säger sig ha kunnat klara upp fler än 1 000 brott förra året med hjälp av övervakningskameror.

I Gävle är varken brotten eller kamerorna lika frekventa som i Malmö. Men kameraövervakning blir allt oftare en del i åklagarnas bevisföring. Och acceptansen bland allmänheten ökar, tycker länsjurist Ingemar Lundén.

Annons

I Gävle har polisen ingen statistik över hur ofta kameraövervakning förhindrar eller löser brott. Ett exempel på det senare är dock CH-branden, där bilderna på den misstänkte mordbrännaren på centralstationen var en betydande del i bevisföringen. Och i veckan dömdes en 19-åring för att bland annat ha misshandlat en bussförare. Misshandeln fångades av bussens kamera.

– Jag tycker övervakningskameror generellt är bra. Men jag förstår problematiken, att det kan vara integritetskränkande, men samtidigt måste man komma ihåg att man inte sitter och tittar på övervakningsbilder utan särskild anledning, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen.

I de drygt tusen fallen av brott lösta med hjälp av övervakningskameror i Skåne kunde en misstänkt identifieras. Enligt spaningschefen Lennart Sverremo vid Malmöpolisen räckte bevisningen i de flesta fall i domstol.

– Många utredningar hade vi fått lägga ner direkt om det inte funnits övervakningsmaterial, säger han till Metro Malmö.

I Malmö sitter det kameror vid platser som Möllevångstorget. Att få tillstånd till övervakning av torg är annars mycket svårt, enligt Ingemar Lundén, länsjurist vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Mikael Hedström säger att det hos Gävleborgspolisen finns en önskan om övervakningskameror vid Stortorget.

– Det skulle lösa mycket för polisen, säger Mikael Hedström.

I Gävle sitter 120 kameror som det krävs särskilt tillstånd för på olika platser; centralstationen, Strömvallen, en del skolor, stadsbussarna och taxibilar.

– Det är alltid en balans mellan att bevaka människors integritet och behovet av skydd och trygghet. Ofta är det platser där det sker väldigt mycket brott och där det är bråkigt. Inte ens Sergels torg i Stockholm har övervakningskameror, säger Ingemar Lundén.

Utöver kameror som kräver särskilt tillstånd finns ett stort antal kameror i till exempel butiker och vid bankomater.

– För att få ha kameror i butiker behöver man bara anmäla att man har det. Men det finns ett regelverk. Man får inte spela in film på andra håll i butiken än vid kassan och in- och utgångarna. På andra ställen kan man ha monitorer som bevakar, men inte spelar in, säger Ingemar Lundén.

Han säger att övervakningskamerorna i Gävle blivit fler till antalet de senaste åren men att efterfrågan den senaste tiden stagnerat.

– Det var en lite rusch förrförra året, men nu har det lugnat ner sig.

Ingemar Lundén tror att det finns en större acceptans för övervakningskameror och att lagen så småningom kan bli mer tillåtande.

– Jag tror att det har blivit en liten vändning där. Folk är så vana vid kameror i dag. Jag tror att det bland många finns en allmän inställning om att det känns tryggt, medan man tidigare i större utsträckning kanske tyckte att det kändes läskigt och kränkande.

Han tror att allt fler sätter upp kameror utan tillstånd.

– Jag tror det är många, mörkertalet är nog stort. Tillsynen borde vara mycket bättre, men det handlar bland annat om ekonomi. Vi försöker först och främst att få dem som sätter upp kamerorna att ta bort dem innan vi anmäler. Annars kan de böter eller fängelse i upp till ett år.

Mer läsning

Annons