Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bild som säger allt och ingenting

/

Annons

Sommaren -94 köpte jag en bok på Myrorna i Stockholm. Det gör jag ofta, så det var egentligen inget märkvärdigt med det. Och det var egentligen inget märkvärdigt med just den här boken heller. Ska jag vara ärlig har jag till och med – tyvärr! - glömt vilken bok det var. Det som däremot var märkvärdigt med den var bokmärket som den förra ägaren lämnat kvar. Detta bokmärke, i form av ett familjefotografi, ramlade ur när jag läst ett par kapitel – vilket förmodligen var så långt den förra ägaren orkade läsa. Efter att ha tittat som hastigast på fotot bestämde jag mig för att fortsätta använda det som bokmärke jag också.

Och för varje bok jag läst sedan dess har det här fotografiet fungerat som bokmärke. Det är numer ett mycket berest fotografi. Och för varje bok jag läst har jag blivit mer och mer nyfiken på personerna på bilden. Vilka är de? Var är de någonstans? Och vem av dem var det som ledsnade på både foto och bok och skänkte det till Myrorna? Ju mer jag stirrar på bilden, desto fler blir frågorna.

Fotot föreställer två äldre kvinnor och en ung man. Av deras klädsel och kroppsspråk förstår man att det är en tämligen välbärgad familj. I det ögonblick som bilden är tagen sitter de alla tre med var sitt champagneglas i handen. Den unge mannen ser lätt besvärad ut – möjligen är en av de äldre kvinnorna hans mormor eller farmor. Han har en tämligen vanlig och billig Swatch-klocka på sig, vilket rimmar illa med kostymen och slipsen. I bakgrunden ser man en flygel, och ovanpå denna står sex stycken blåsinstrument.

Efter 17 års grubblande över denna fantastiska bild – jo, den har blivit fantastisk med åren – kände jag att jag inte kom längre i mina spekulationer och bad om hjälp. Genom att dela bilden på Facebook hoppades jag komma i kontakt med någon av personerna på bilden. Tyvärr har detta inte heller gett något resultat, men bilden har nu engagerat hundratals personer och några av de saker vi gemensamt kommit fram till är:

1) Mattan på golvet är designad av Märta Måås Fjetterström

2) De sex blåsinstrumenten på flygeln är oboer. Med hjälp av en musikhandlare i Vingåker har vi slagit fast att de är av tidig skalmejatyp. Professionella oboister har också förfasat sig över att de står uppställda och inte ligger i sina fodral (!).

3) Den modell av Swatchklocka som ynglingen har på sig tillverkades bara under några år i slutet av 80-talet.

4) Ingen av de äldre kvinnorna är den legendariska oboisten Lady Barbirolli. Detta har bekräftats av en rektor vid ett universitet i England. Däremot KAN den unge mannen vara en mycket känd oboist vid namn Albrecht Mayer. Fast det tror inte Albrechts fru.

Ja, en bild må säga mer än tusen ord, men just den här bilden säger inte tillräckligt. Den har hållit mig vaken nattetid. Den har engagerat både vänner och främlingar. Faktiskt har jag fått några nya vänner tack vare detta foto. Och allt detta bara för att någon tyckte att en bok var ointressant!

Larry Forsberg,

Radiopratare och låtskrivare

Mer läsning

Annons