Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dröm som spricker?

GÄVLE Vackra välskötta parker, ett miljöanpassat trafiksystem och bra bostadsområden.Allt det och mer där till ska Tekniska kontoret erbjuda gävleborna enligt Vision 2010. Men möjligheten att förverkliga drömmarna är små, konstaterar David Eldroth, chef för tekniska kontoret.

Annons
Vision 2010 är ett styrdokument som kommunfullmäktige antog 2001.
Alla mål, planer och program ska utformas i visionens anda och bidra till att nå idealbilden av Gävle kommun år 2010.
Visionen har den attraktiva staden som ett grundtema och många av punkterna ligger under tekniska kontorets arbetsuppgifter.

Men förvaltningschef David Eldroth gör i verksamhetsplanen för 2004 klart att möjligheterna att förverkliga visionerna är små.
- Vi tycker att visionen är en bra inriktning och viktig på många sätt och vis men om det fortsätter på den här nivån kommer det inte att gå att uppfylla målen, säger han.
Det är pengarna som inte räcker till.

Tekniska nämnden måste spara 17,5 miljoner kronor. Tidigare denna månad beslutades därför att kostnaderna för kollektivtrafiken inte får överstiga 50 miljoner kronor nästa år. På så sätt sparas 2,5 av de 17,5 miljonerna in på busstrafiken.
På nämndens nästa möte ska politikerna ta ställning till var de resterande 15 miljonerna ska sparas.
Tekniska kontoret har på uppdrag av nämnden lagt ett förslag med inriktningen att tre miljoner kronor ska sparas in på personal samt väg- och parkhållning.
Resterande 12 miljoner ska hämtas in via enheten Fastigheter och lokaler, till viss del genom att dra ned på planerat underhåll.
- Budgetfördelningen är en prioritering som politikerna gör. Den får vi respektera men då måste vi också kunna tala om konsekvenserna, säger David Eldroth.
Curt Nygren, s, är ordförande i tekniska nämnden och en av politikerna som klubbade igenom Vision 2010 för snart tre år sedan.
Han håller med David Eldroth om att läget idag inte ser speciellt ljust ut men påpekar att det är sex år kvar till 2010 då målen ska vara uppnådda.
Vad är vitsen med sådana här styrdokument?
- Politiker ska självklart sätta upp mål om en bra äldreomsorg, stadsmiljö och så vidare. Skriver man ned det på ett papper kan man se målen tydligare och arbeta för att nå dem, säger han.
- Sedan kanske man når fram på vissa håll och andra inte.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons