Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ekotårta för miljön

/
  • Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län och landshövdingen Barbro Holmberg firade överenskommelsen med ekologisk tårta.

Nu är de första överenskommelserna om fortsatt miljömålsarbete klara.
Naturskyddsföreningen, Gästrike Återvinnare och landstinget undertecknade sina avtal på tisdagen.

Annons

– Jag tror att det här är viktigt. Det synliggör allt arbete som faktiskt görs för att vi ska nå våra miljömål, sa landshövding Barbro Holmberg när hon skrev under de tre kontrakten.

Det är en lång rad åtgärder som de tre aktörerna åtar sig i sina kontrakt, men det handlar till största delen om sådant som de redan gör i dag.

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län lovar till exempel att fortsätta att hävda de tio slåtterängar i länet som man redan nu sköter.

– Slåtterängarna är viktiga för den biologiska mångfalden. På en kvadratmeter av en äng kan det finnas 50 olika arter. Men det finns inte fler slåtterängar i Sverige nu än vad det kunde finnas i en enda socken i Småland förr i tiden, sa Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen i länet.

Elsparprojekt vill Naturskyddsföreningen också arbeta vidare med.

– Vi har haft ett väldigt lyckat projekt tillsammans med Gavlegårdarna när de bytte till individuella elmätare i 3 500 lägenheter. Vi har knackat dörr och informerat alla om vad de kan göra för att minska elförbrukningen, berättade Per-Olof Erickson.

– Jag hoppas att vi kan göra fler liknande projekt tillsammans med andra bostadsbolag, sa han.

Gästrike Återvinnare lovar att medverka i arbetet för att få fram biogas i länet, att se över möjligheterna att använda solceller vid uppförandet av nya återvinningscentraler och att jobba vidare med miljöinformation till hushållen.

Landstinget Gävleborg lovar framför allt att fortsätta med att försöka minska transporterna.

– Det har redan blivit stor skillnad när det gäller sjukresorna. Färre åker bil och taxi, fler åker tåg och buss, sa Henrik Numelin, tf miljöchef på landstinget.

– Tidigare gjordes drygt 2 000 resor om året med buss. Nu görs 6 000 sjukresor om året med buss, och tågresorna ökar med 1 000 varje år, sa han.

Att sluta överenskommelser med olika aktörer är länsstyrelsens sätt att få fart på arbetet med länets åtgärdsprogram. Avsikten är att knyta fler aktörer till miljömålsarbetet.

– Vi håller på och diskuterar med länets kommuner och hoppas att de också skriver på snart. Det är bara fem av kommunerna som är klara med sina lokala miljömål, men även i de övriga kommunerna görs mycket miljöarbete, säger Carina Lif på länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons