Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En elev bakom hälften av tillbuden

Våld, hot och konflikter präglar elevsituationen på Nynäs Montessoriskola.
Det hävdar skyddsombud Yvonne Sundgren som nu slår larm till högsta chefen på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

”Vi ser med allvar och oro på elevsituationen...” Så inleds skrivelsen från skyddsombudet som fortsätter med att berätta om hur våld och hot förekommer mellan elever, men även om hur lärare drabbats av kränkningar.

Tomas Ekman är rektor på skolan och känner delvis igen Yvonne Sundgrens beskrivning av läget på skolan. Enligt honom är problemen som störst på mellanstadiet och det är framför allt en elev som ligger bakom de flesta händelserna.

– Över 50 procent av de anmälda tillbuden handlar om en och samma elev och den eleven är nu på väg bort från skolan. Vi har fått ett preliminärt ja att eleven får plats på en resursskola, säger Tomas Ekman.

Skyddsombud Yvonne Sundgren skriver att tryggheten på skolan måste återställas och kräver åtgärder.

Enligt rektorn är det arbetet redan igång. Flera av händelserna har anmälts till socialtjänsten och vissa fall har även rapporterats till polis.

Skolan har tillsatt en utbildningsgrupp med tre personer som ska ge extra stöd till de elever som har svårt att koncentrera sig i stora grupper.

Dessutom har Nynäs Montessoriskola tagit hjälp av en extern firma som låtit en psykolog intervjua personalen om hur de uppfattar situationen på skolan. På onsdag informeras de anställda om resultatet och innan dess vill Tomas Ekman inte gå ut i tidningen och berätta om innehållet.

– Kartläggningen är ett viktigt led i att ta reda på var vi måste sätta in insatser. Det är ett komplext mönster som framträder, det är inte så enkelt att sätta fingret på var problemet ligger, säger rektorn.

Enligt Tomas Ekman har problemen växt fram under hösten då skolan både fick många nya elever men även en hel del nya lärare. Han har gott hopp om att situationen kommer att lösa sig.

– Jag tycker att vi är på rätt spår. Jag tror att det kommer att ordna sig.

Mer läsning

Annons