Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok som sjunker utan stöd

Framtiden för Sjömansmissionen är oklar sedan kyrkonämnden beslutat att dra in allt stöd från och med nästa år.

– Det är en epok som inte bara går på grund utan sjunker, säger stiftelsens ordförande Styrbjörn Granqvist.

Annons

Sjömansmissionen är en verksamhet som tar emot och hjälper besättningar som kommer till Gävle hamn. Något de gjort sedan starten 1939. Men efter gårdagens kyrkofullmäktige där det beslutades att allt stöd skulle dras in nästa år går det att skönja slutet.

Det säger Styrbjörn Granquist, som är ordförande i Sjömansmissionen.

– Som verksamheten ser ut i dag är vi i stort behov av kyrkans stöd. Vi klarar oss max tre år utan, säger Styrbjörn Granquist.

Han är dock inte förvånad. På bara fyra år har stödet sjunkit från 365 000 till 100 000 kronor. Men nästa år försvinner det alltså helt.

Ett av motiven till det minskande och nu upphörda stödet är att verksamheten riktar sig till personer som inte är medlemmar i Svenska Kyrkan, hävdar den besvikne Styrbjörn Granquist.

– Så pratar kyrkan om att alla är välkomna oavsett kön och ras. Men i det här fallet stannar det världsvida engagemanget vid grindarna till Gävles hamn.

Tidigare har GD rapporterat om att Sjömansmissionen har planer på att öppna ett kafé för att få verksamheten att gå ihop. Något som fortfarande är aktuellt, menar Styrbjörn Granquist.

– De planerna är inte lagda åt sidan, tvärtom. Styrelsen ska träffas i december för att peka ut riktningen för framtiden.

Mer läsning

Annons