Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fritidsgård lösningen i Bomhus?

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Försök till dialog. Politiker, tjänstemän, ungdomar och ledare försökte hitta samma språk i debatten om fritidsgårdarnas framtid i Gävle.

GÄVLE
De två fritidsgårdarna Ugglan och Humlan i Bomhus slås ihop till en gård, på en ny plats i centrala Bomhus.

Annons
Det blir troligen lösningen när kultur- och fritidsnämnden ska spara 1,7 miljoner kronor på fritidsgårdarna nästa år.
- Det finns inga andra förslag. I dag är det det bästa alternativet, säger Thomas Pettersson, vänsterpartiet, ansvarig för kommunens fritidsgårdsutredning.
- Jag hoppas att den besparingen ska räcka.
Uppgiften presenterade han och andra politiker när de tillsammans med tjänstemän mötte ungdomar och ledare på kommunens fritidsgårdar i ett försök till dialog om besparingarna.

Inget för de unga
Beskedet gladde inte ungdomarna från Bomhus. Sara Tegerström som brukar gå på fritidsgården Ugglan ställde frågan till politikerna om ungdomarna i området skulle bli drabbade.
- Det lutar starkt åt det, sa Thomas Pettersson, samtidigt som han försvarade förslaget.
- De två gårdarna i Bomhus kostar totalt 2,7 miljoner kronor per år. En gård i området kanske räcker, argumenterade han.
Utredningen ska vara klar i september och i oktober ska kultur- och fritidsnämnden fatta beslutet. Men innan dess ska dialogen förbättras, det var både politiker och ungdomar överens om efter gårdagskvällens möte på kulturkiosken i Gamla Gefle.

Inte nöjda med svaren
Ungdomarna ställde frågor och vädrade sin oro över besparingarnas effekter. Varför ska det sparas på ungdomsverksamheten när alla vet hur viktig den är för framtiden? Politiker och tjänstemän svarade efter bästa förmåga.
Men Sara Tegerström och Sanna Andersson från Bomhus var inte nöjda med politikernas insatser.
- De svarade inte på frågorna, tyckte Sanna Andersson.
När flera av politikerna dessutom började fnissa när ungdomarna frågade om det var nödvändigt med alla rondellbyggen i kommunen, blev några rejält besvikna.
- Ni sitter och flinar.
- Mycket av det vi säger är kanske lite knäppt. Men att vi ställer upp här i kväll är ganska modigt, sa en av ungdomarna.
Kultur- och fritidschefen Mats Öström ursäktade den vuxna delen av församlingen och garanterade att de tog ungdomarnas synpunkter på allvar.
- Ni är beundrade. Vi skrattar nog mest åt oss själva, sa Mats Öström.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl medgav också att politikerna missat att koppla in ungdomsrådet när besparingarna först diskuterades.
På torsdag ska en del av den skadan repareras, när ledamöter i fritidsutredningen och ungdomsrådet strålar samman.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons