Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hälsing med guldkant

/
  • Foto: GUN WIGH Avtäckning. Konstnären Jerker Andersson låter täckelset falla. Sedan i våras har förre landshövdingen Lars Eric Ericsson suttit modell i huset i Järvsö.  Nu kommer porträttet med hälsingenatur att hänga bland de andra hövdingarna på länsstyrelsen i Gävle.

GÄVLENu har han fått som han vill, Lars Eric Ericsson - han har blivit hälsing. För mer hälsingskt än Jerker Anderssons porträtt kan det inte bli.

Annons
Det är en härlig målning gjord hemma i den förre landshövdingens hus i Järvsö. När Jerker drog de första linjerna var det våris på älven men det hann bli högsommargrönska utanför fönstret innan porträttet blev klart.
Hur var det att sitta modell då?
- Det var roligt, vi hade jättekul hela tiden.
Jerker Andersson var Lars Eric Ericssons eget val. Målaren från Freluga utanför Bollnäs porträtterade Hans Hagnell när han slutade som landshövding, ett porträtt som Lars Eric Ericsson sett och beundrat dagligen på länsstyrelsen där 1900-talets hövdingar hänger.
Målningen som avtäcktes under glada former av vikarierande landshövdingen Monica Robin Svensson i går förmiddag, kommer nog att sticka ut bland de mer formella porträtten med den av konstnären handsnidade ramen och lysande färger. Ramen är visserligen målad i guld men har mer gemensamt med hälsingsk bondekultur än med pampigt tavelmåleri.
Men exhövdingen bär ämbetsmannadräkten kostym och slips och bara det minsta lilla leende leker i mungipan.
Någon Järvsödräkt har han inte - än.
Och han var mycket nöjd med målningen.
- Jerker vet ju vem jag är.
Något fotografiskt måleri ville han inte ha och Jerker Anderssons konstnärskap har han följt under en lång tid och alltid varit förtjust i. I april ställer Jerker ut i New York men det här porträttet ska inte med till USA. Det ska hänga på länsstyrelsen - tyvärr, för visst vore det roligt om också länsinnevånarna kunde få se sina hövdingar i färg.

LOTTEN LÖFBLAD

Mer läsning

Annons