Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helg i sporthallen - framför datorn

/
  • Foto: GUN WIGH Sömn bland datorer. Under helgen samlades 200 ungdomar och lika många datorer bakom fördragna gardiner i Andersbergs sporthall. Dennis Söderström har varit vaken hela natten. Nu tar han igen sig medan kompisen Viktor Blom håller ställningarna vid sin dator.

GÄVLENär GD kommer in i Andersbergs sporthall strax efter klockan tio på förmiddagen är luften ganska kvalmig. Gardinerna är fördragna dygnet runt och lampor i taket bannlysta.

Annons
De enda ljuskällorna är datorskärmarna och så juldekorationerna som en del har hängt kring sina sittplatser.
I fredags startade den tre dagar långa LAN-sammankomsten som samlat 200 personer från bland annat Gävle, Sandviken, Enköping och Halmstad. LAN står för lokalt datornätverk, och innebär att datorintresserade träffas - för att sitta framför sina medhavda apparater.
Många har hörlurar på sig för att höra ljudet från dataspelen. Men LAN-träffen är ändå en social grej.
Många träffas för första gången i verkligheten efter att tidigare bara ha träffats på nätet.

Sover under borden
När GD kommer till sporthallen sover de flesta under borden och längs väggarna. Även Joel Svensson sover. Han är en av ungdomarna bakom LAN-föreningarna som har arrangerat träffen tillsammans med fritidsgården Helges.
- Jag vet inte när jag somnade i natt, säger han efter att ha gnuggat gruset ur ögonen. Man förlorar tidsbegreppet här inne.
Bland de 200 datorfantasterna är bara fem tjejer. En av dem är Sarah Fagerlund.
- Jag har följt med min pojkvän hit, så jag är inte här så mycket för att spela, säger hon. Visst är jag intresserad av dataspel, men jag är inte så bra. Fast min pojkvän håller på att lära mig.
Johan Löthman har precis vaknat och lyft huvudet från kudden som han haft hopvikt på tangentbordet. Han somnade klockan åtta på morgonen och på hans dator står joltcolaburkarna i en stor klunga.
- LAN är kul, säger han med sömndrucken röst. Det är roligt att träffa folk som man bara träffat på Internet tidigare.
Träffas man verkligen när man ändå bara sitter framför datorn med hörlurarna på?
- Ja, man kan spela matcher och diskutera taktik, säger Johan Löthman. Och ibland går man ut och handlar käk.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons