Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En jäkla julklapp”

/
  • – Om det blir varsel och uppsägningar försvinner mycket kompetent arbetskraft från Gävle Hamn, säger Sten-Olov Hillbom, klubbordförande i transportarbetareförbundet.
  • – En jäkla julklapp, säger Mikael Molander.
  • Borrstål från Sandvik ska fraktas till Indien. Patrick Wennberg har jobbat på stuveriet i åtta års tid. Nu riskerar han att bli arbetslös.
  • – Om det blir varsel och uppsägningar försvinner mycket kompetent arbetskraft från Gävle Hamn, säger Sten-Olov Hillbom, klubbordförande i transportarbetareförbundet.

För de drygt 80 anställda på Gävle Stuveri kom beskedet om att företaget ska läggas ner som en obehaglig julklapp.
Nu vet ingen riktigt vad som ska hända, även om politikerna i kommunala Gävle Hamn är positiva till att ta över verksamheten.

Annons

Stämningen var tryckt bland stuveriarbetarna i den blåsiga och kalla hamnen i Fredriksskans i går. De anställda som GD pratade med hade fått beskedet om nedläggningen via tidningen – en dag före julafton.

– Det känns för jäkligt. De kunde väl åtminstone ha väntat till efter jul och informerat oss anställda innan de gick ut till pressen, säger Mikael Molander som jobbat på stuveriet i fem års tid.

Nu riskerar han precis som sin kollega Patrick Wennberg att bli arbetslös.

– Då vet jag inte hur det blir. Det är det här jag lever på. Jag tänker på många av mina kollegor som har tagit lån till hus och annat, säger Patrick Wennberg.

Det var på ett extrainsatt möte i förrgår som styrelsen för Gävle Stuveri AB beslutade att det snart hundra år gamla bolaget ska vara avvecklat inom sex månader. Avvecklingen ska börja redan efter nyår.

Orsaken till beslutet är att bolaget inte anser sig kunna bedriva en effektiv stuveriverksamhet i den struktur som råder i hamnen i dag, med fyra bolag som slåss om stuveritjänsterna och ingen som tar ett helhetsansvar. Flera misslyckade försök till samordning har gjorts.

Nu ökar trycket på det kommunala bolaget Gävle Hamn att ordna upp situationen. Sedan i höstas pågår förhandlingar mellan de två bolagen om någon form av samgående.

– Vi har sagt att vi vill hitta en lösning. Om de vill avveckla företaget är vi intresserade av att ta över. Hamnen behöver en fungerande operativ stuveriverksamhet, säger Hans Wahlström, s, styrelseordförande i Gävle Hamn.

Han är förvånad över att stuveriets beslut om att lägga ner verksamheten kom medan förhandlingarna fortfarande pågår. Han ser det som ett sätt att sätta press på kommunen.

– Men kommunal verksamhet måste få ta tid. Vi kan inte fatta ett beslut över en dag, det är många instanser som ska säga sitt, säger Hans Wahlström.

Varken Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom eller stuveriets vd och styrelseordförande Lennart Jansson har velat kommentera var i förhandlingarna bolagen står.

Lennart Jansson beklagar att de anställda fick beskedet via medierna.

– När styrelsemötet var slut i går hade alla anställda gått hem för dagen. Hade vi inte gått ut med ett pressmeddelande hade informationen säkert kommit ut ändå. Nu har vi haft en träff med alla anställda och informerat dem och även pratat om hur informationen kom ut, sa han i går.

Mer läsning

Annons