Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lättad chefsläkare

/

GÄVLE
Åklagaren beslutade i går att inte inleda någon förundersökning mot Carl Lennart Gustafsson.
Kommunhälsans avstängde chefsläkare är därmed inte misstänkt för något brott.

Annons
-Det känns väldigt bra just nu. Bra att sanningen kommer fram, säger en påtagligt lättad Carl-Lennart Gustafsson.
-Åklagaren anser inte att det går att bevisa att det förekommit något brottsligt. Att han inte ens för det till förundersökning talar sitt tydliga språk, säger Mårten Lundmark, Gustafssons advokat.

En bekräftelse
Han är väldigt nöjd med beskedet, men konstaterar samtidigt att han inte hade förväntat sig något annat.
-Det här bekräftar att en åklagare trots komplettering inte lyckats hitta det brott som kommunen ansett sig hitta, säger han.
Kommunstyrelsen polisanmälde Carl-Lennart Gustafsson i februari sedan de läst kommunrevisorernas granskning av Kommunhälsans ekonomi.
Men chefsrevisor Henry Lundberg tycker ändå att politikerna gjorde rätt som anmälde Gustafsson.
-Misstanken var befogad. Om sen polisen kom till en annan slutsats är en annan sak. Vi gör ju ingen polisutredning, säger han.

Inga kommentarer
Kommunens personalchef Ann-Sophie Hansson, som tidigare varit hård i sin kritik mot Carl-Lennart Gustafsson, valde i går att inte ge några kommentarer.
-Det här får du prata med kommunstyrelsen eller Ingemar Westin om, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Ågren är på semester på Gotland och har inte gått att nå, men tf. kommundirektören Ingemar Westin presenterar en helt ny bild av varför Carl-Lennart Gustafsson är avstängd och utelåst från sin arbetsplats.

Seperat process
Det har inte alls med polisanmälan att göra. Det är nämligen en helt separat process. Det är de höga sjuktalen i kommunen som är orsaken.
-Så har jag fattat det. Kommunen har ju en stor och ökande sjukskrivning. En viktig part för att få ordning på det är ju kommunhälsan. Och för att få den att fungera var man tvungen att ta till vissa åtgärder, i det här fallet att stänga av Carl-Lennart, säger han.
Och att stänga av någon från arbetsplatsen och kalla till presskonferens för att berätta att han ska polisanmälas för ekonomiska brott i stället för att helt enkelt avskeda personen, det är inte alls märkligt.
-Nej, det tycker jag inte. Sånt där händer då och då, säger Ingemar Westin.
Var då?
-Det vill jag inte ge några konkreta exempel på, men det förekommer överallt, säger han.
Förhandlingarna mellan Carl-Lennart Gustafssons fackförbund, läkarförbundet, och kommunen fortsätter efter påsk.
Kommunens förhandlare Göte Ekberg vill inte diskutera vad åklagarens beslut innebär för förhandlingarna, men medger att de "kan ha viss betydelse".

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons