Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lisa för själen

/
  • Jan-Erik Isaksson startade sinnesrogudstjänsterna i Staffanskyrkan 1995
  • För Jessica Hagberg och Jessica Carlsson är det tredje besöket och det kommer att bli fler.
  • Pia Edström, själv aktiv i tolv-stegsprogrammet, har i tio år sjungit solo vid sinnesrogudstjänsterna.
  • Tom Landström med sonen Theo var två av alla besökarna vid annandagens sinnesrogudstjänst.

Med sin öppenhet och välkomnande attityd har sinnesrogudstjänsten fått en trogen och stor publik.
– I regel är det fullt i Staffanskyrkan, säger kyrkoherde Jan-Erik Isaksson som startade verksamheten 1995.

Annons

Sinnesrogudstjänsten är en form av gudstjänst som möter dagens människor utifrån deras behov av andligt sökande och den står i kontrast till den gängse mer strikta högmässan. Den har en form som till stora delar bygger på tolv-stegsprogrammet och många av besökarna har erfarenhet av missbruk i olika former. Det är mycket sång och musik och en närmast uppsluppen stämning om än med allvarlig underton.

Namnet sinnesrogudstjänst kommer av att deltagarna läser sinnesrobönen som inledning, en bön som ger förtröstan och som används inom 12-stegsprogrammet. När Jan-Erik Isaksson började med sinnesrogudstjänster i Staffanskyrkan kom det 90 besökare första gången. Antalet fördubblades vid nästa tillfälle och sedan har det ökat så att vid vissa tillfällen har det varit över 750 besökare och dessutom ett antal som inte fick plats i kyrkolokalen.

För Maria Kirner som varit med från början har sinnesrogudstjänsten inneburit en väg in i kyrkan och hon beskriver att det är gemenskapen och tilltalet som gör att alla känner sig välkomna.

Sinnesrogudstjänsten hålls alltid sista fredagen i månaden och för Jessica Hagberg och Jessica Carlsson är det tredje gången i följd. De räknar med att bli trogna besökare just för att man känner en så varm gemenskap. Varje gång är det någon som berättar om sina erfarenheter av missbruk, det kan vara tidigare missbrukare eller anhöriga. Dessutom finns förbön där besökarna får lämna sina lappar med möjlighet till förbön för sig själv eller någon man tycker behöver förbönen.

Jan-Erik Isaksson som inledde berättade om sina tidigare alkoholproblem och att han i år firat 20 nyktra jular.

– Jag tror jag kommer ihåg alla, men de tidigare vet jag inte så mycket om, påpekade han.

Innan gudstjänsten finns möjlighet till samtal och fika. Något som kyrkans ungdom står bakom och behållningen går till deras verksamhet.

Mer läsning

Annons