Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En livsviktig lektion

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Bara övning. Föraren är medvetlös. Det gäller att ta sig ut själv. Det var förutsättningen när elverna vid Nynässkolan tränade utrymning vid en fingerad bussbrand på onsdagen.

GÄVLE
Alla länets sjundeklassare utbildas i vinter på trafiksäkerhet vid bussresor. Under en lektionstimme i en buss får de lära sig en hel del som kan vara till nytta om något skulle hända. En utrymningsövning ingår.

Annons
GD var med när en sjundeklass från Nynässkolan utrymde en buss på Borgarskolans gård. Instruktionsföraren Bosse Larsson skrek plötsligt "Det brinner, det brinner, utrym bussen".
Några killar rusade upp direkt men tvekade sedan och satte sig igen. Sen tog det sin rundliga tid innan någon av eleverna vågade öppna en plastlucka ovanför bakdörren och vrida om nödöppningsvredet.

Klasskillnad
- Den sämsta utrymningen hittills. Förra klassen var mycket snabbare, var Bosse Larssons betyg efteråt.
Meningen är att utbildningen ska hållas med sjundeklassarna i länet varje år. Det här läsåret ska 3 850 elever i drygt 150 klasser vara med om utbildningen.
Det handlar dock inte bara om utrymning, ett nog så aktuellt ämne efter förra veckans olycka där sex personer dog när en buss körde av vägen och välte.
Instruktionsförarna berättar också om hur eleverna ska förhålla sig vid hållplatserna och hur de ska uppföra sig i bussen - att alltid sitta om det finns lediga säten som ett exempel.
Instruktörerna har också en dialog om ordningen på bussarna och det sabb som förekommer.
Små nödyxor finns i alla bussar för att man ska kunna slå ut rutor och ta sig ut den vägen vid en olyckan. Verktygen stjäls ofta. Swebus har drabbats av omfattande skadegörelse på bussar med nödyxor som tagits ut bussar.
- Det är en av huvudanledningarna till att vi har startat den här utbildningen. Hittills har det fungerat över förväntan och responsen både bland elever och lärare är stor. Det känns klockrent, säger X-Trafiks marknadschef Lars Björling.
Att man valt just sjuorna är att de anses så pass vuxna att de kan ta ett vuxenansvar.
Om tre år kommer alla högstadieelever att ha varit med om bussutbildningen.
X-trafik och entreprenörerna Swebus och Linjebuss har lovat varandra att utbildningen ska permanentas
Anders Lundell är chef för Swebus i länet. Även han ser utbildningstimmen för alla sjundeklassaren och den dialog som skapas med skolorna som mycket värdefull.

Ansvarsfullt
Han konstaterar att skolskjutsar ställer stora krav, inte minst på bussförarna.
- Oftast uppstår problem vid hållplatserna när elever bråkar och kivas med varandra.
Tillbud inträffar då och då men Lundell kommer bara på en olycka i Gävleområdet på senare år.
Det var snarast ett tillbud och inträffade inte med en skolbuss utan med en vanlig linjebuss. En skolelev i Storvik fick armen i kläm när en dörr stängdes manuellt.
Kostnaderna för utbildningen är inte speciellt hög och delas mellan X-Trafik och entreprenörerna.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons