Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig kärleksdag på Källmursskolan

/
  • Foto: ANNA WAHLGRENRosförsäljning. Det gick i alla fall hyggligt för Emma Moberg att sälja rosor för tio kronor styck.

GÄVLE
Det luktade till och med kärlek på Källmursskolan i går.

Annons
I korridorerna kändes doften av mörkröda rosor, nybakade kärleksmuffins och orientalisk rökelse.
För en dag var engelskan och matten utbytta mot helt andra aktiviteter som tryckardans, mys- och kramrum, massageövningar och en kärleksstig. Det var kärleksdag på skolan.

Populär dag
- Alla ser fram emot den här dagen, berättar Hanna Nordin. Vi i elevrådet och BIG har planerat och fixat hela terminen och alla tycker att det är en bra dag.
Men det är inte bara kärleksparens dag. Sema Gunes och Damla Dogan hade fått många rosor av både kompisar och av beundrare.
- En ros fick vi av Fatma som är syster och kusin till oss. Vi beundrar Fatma, hon betyder jättemycket för oss. Hon ställer alltid upp när vi behöver henne.

Bra med uppskattning
De förklarar att man mår så bra av att bli uppskattad. Gabriella Lerner kommer också med rosor. Hon är jättestolt över både rosen och en dikt som hon fått av sin bror.
- Vi kan prata om allt han och jag. Dikten handlar om att han tycker om mig, sin syster.
Utanför massagerummet är det kö. Där inne känns det som att komma till en annan värld. Levande ljus och doftande rökelse tillsammans med "Lovesongs" från cd-spelaren gör stämningen väldigt avspänd.
Lika många killar som tjejer följer de lågmälda instruktionerna och är alldeles tysta.
- Hur masserar man hårbotten, frågar en kille.
- Precis som när du schamponerar håret, instruerar läraren Helen Tjerngren och visar. Visst är det skönt?
- Eleverna älskar massage och det fungerar även på stökiga elever, berättar Gun Axelsson som också är lärare. Du skulle ha sett när de stormade in. Det går fort att få dem lugna med det här.
Hon berättar för eleverna att alla människor har behov av beröring och att de gärna får fortsätta att beröra vidare utanför skolan.
- Sånt här borde vi lägga in på SO-lektionerna tycker jag, säger Patrik Larsson efteråt. Det är så skönt.
I tävlingsrummet håller Tobias Eriksson och Simon Edström på att räkna kondomer i en burk. De tycker att kondomerna vore ett bra pris till den som gissar närmast. Utanför skolan har promenadslingan Framgången förvandlats till en kärleksstig. Där serveras en röd och varm kärleksdryck över öppen eld och hjärtegodisar både i choklad och i gelé. 15 liter kärleksdryck hade gått åt efter ett par timmar och ett hundratal besökare.
- Jag blev i alla fall varm i kroppen, sa Jonas Eriksson efter en slurk. Vi får väl se om jag blir mera kärleksfull.
HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons