Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig rysare hos veterinären

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Mönsterpatient. Blandrashunden Varg visade besökarna hur en hund ska uppträda vid ett besök hos veterinären.

GÄVLEDistriktsveterinärerna i Valbo har rena skräckkabinettet i sina lokaler. När de på torsdagen hade öppet för allmänheten visades verktyg som fick besökarna att rysa.

Annons
Veterinär Senad Gazibegovic gick ut lugnt och visade en chipspruta för märkning av hundar och katter. Han berättade att chipet förs in i nacken på djuret där det sedan kapslas in. Med ett speciellt instrument går det att avläsa djurets specifika kod som finns på chipet.
Blandrashunden Varg deltog i visningen som demonstrationsobjekt. Han visade hur lugnt och fint en hund bör uppträda hos veterinären när öron och annat undersökas.
I nästa rum visade stationschef Mats Scharin det som mest liknade en tortyrkammare. Där fanns en munstege för häst och raspar med vars hjälp veterinärerna korrigerar bettfel hos större djur. Där fanns också kasttyg som veterinärerna använder för att få omkull hästar och kor.
- Det behövs tre-fyra personer för att få omkull en ko, tre för att få omkull en häst, berättade Mats Scharin.
Så till de verkliga rysarna. Mats Scharin plockade fram ett embryotom som används för att ta ut döda kalvar ur kor. Verktyget är två långa stänger med en skärande snara.
- Det händer, men inte så ofta, att vi måste såga av delar av kalven för att få ut den och rädda livet på kon.
Det fanns fler otäcka men nödvändiga saker.
- Det här är en burdizzotång. Med den gör man oblodiga kastreringar. Många killar brukar stå konstigt när man visar den, berättade Mats Scharin leende.

Kirurgiskt ingrepp
Tången används mest på getter och får som är känsliga för stelkramp. För större djur används en maschtång och ingreppet är av mer kirurgisk karaktär.
Tilläggas bör att veterinärerna har bedövningsmedel och att de även sysslar med betydligt "snällare" djurvård, avmaskning till exempel eller vaccinationer.
I samband med veterinärernas öppna hus delades Distriktsveterinärernas pris ut för beundransvärd djurhållning till Lars och Maja Holmström från Kungsgården.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons