Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skönhet trots rosten

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Bedagad skönhet. Laine är ett nära 70 meter långt fartyg som en gång var lustjakt. En story som inte är orimlig är att Laine en gång användes som lustjakt av dåvarande Sovjets diktator Nikita Chrustjev.

GÄVLELängst ute i Inre hamnen ligger sedan förra veckan en riktig skönhet. Må vara att hon numera är tämligen bedagad. Laine heter fartyget, en 69 meter lång vit skapelse med läckra linjer.

Annons
Laine var en gång sovjetiske diktatorn Nikita Chrustjevs lustjakt.
I alla fall är det storyn som går om fartyget. I mina efterforskningar fick jag också ett annat bud, nämligen att östtyske partichefen Erich Honneker var den som använde fartyget.
Då verkar Chrustjev vara mer trolig innehavare.
I fören finns nämligen ett namn med övermålade kyrylliska bokstäver.
En annan uppgiftslämnare hade hört att fartyget gått med passagerare på ryska floder. Det kan ju också stämma in på Chrustjevkonceptet.
Hur det nu än är med bakgrunden så har Laine legat i åtskilliga år i en liten oljehamn strax norr om Vaxholm i Stockholms skärgård.
Ny ägare till fartyget är en stockholmare vid namn Per Landin. GD har inte lyckats få kontakt med honom.

Perfekt vandrarhem?
Men vi vet att han planerar att bygga om fartyget i Gävle. Han har gjort en förfrågan hos Gerdavarvet om de kan ta upp Laine på Gerdas slip för undersökning och underhåll av fartygets undervattenskropp.
- Ägaren har varit i kontakt med dem som gör underhållsjobb på varvet. Laine är så stor så att det är ett gränsfall om det går att få upp henne på Gerdas slip, säger briggen Gerdas projektledare Åke Åberg.
- Det är ett mycket vackert fartyg som skulle kunna renoveras för olika behov. Laine skulle kunna bli ett perfekt vandrarhem, säger Johan Reistad. Det var han som skötte bogseringen av Laine.
- Resan var helt problemfri. Vi hade en bogserare i aktern som bromsade när vi gick igenom Holmuddsrännan. Laine är så stor att det var ett gränsfall att vi hade tvingats anlita lots.

Innanför Hucken
Laine är nu förtöjd vid kajen intill det gamla kaolinmagasinet innanför Hucken vid Gavleåns mynning.
Ägaren har hyrt kajplatsen av kommunen. Hamnen har inte något med kajerna längs ån att göra eftersom Inre hamnen inte längre är handelshamn.
Kanske kommer Laine att återuppstå i sin forna skönhet. Kanske drabbas hon av nesan att få överbyggnaden bortskuren. Det sägs nämligen också finnas tankar om att bygga om henne till pråm. Skulle hon visa sig vara i så dåligt skick att hon inte går att renovera torde resan till Gävle ha blivit hennes sista.
I så fall återstår upphuggning

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons