Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En sorgens dag bland alla bockvänner"

- Jag tycker att det är oerhört tråkigt att han inte fick överleva hela helgen.
Det säger Anna Östman, talesman för bockkommittén i Gävle.

Annons

Anna Östman befinner sig i Älvsbyn och har bara kunnat se skelettet av den uppbrunna bocken på webben. Hon är uppriktigt ledsen för att bocken brann upp, säger hon:
- Vi var glada för att han klarade julen, men vi ville verkligen att han skulle klara nyårshelgen också. Människor i 105 länder har varit inne och tittat på bocken på nätet, och jag har redan fått kommentarer om att han brunnit. Det är en sorgens dag bland alla bockvänner, säger Anna Östman.
2006 och 2007 var bockens halm impregnerad av flamskyddsmedel för att den inte skulle brinna. I år var halmen inte impregnerad - något som Anna Östman berättade tydligt i samband med att bocken sattes upp i år.
Att Bockkommittén informerade så tydligt om att bocken inte var skyddad har många uppfattat som en förtäckt uppmaning att tända eld på bocken. En brinnande bock kan ju ge Gävle mer reklam än en som klarar sig.
Men så var det absolut inte, säger Anna Östman.
- Vi var tvungna att berätta att bocken inte var impregnerad i år av hänsyn till det företag som tidigare sponsrade oss. Om vi ingenting sagt och bocken börjat brinna skulle det företaget fått väldigt dålig reklam annars, säger hon.
- Vi ville absolut att vår vackra bock skulle få stå kvar till efter nyår så att vi kunnat återanvända halmen. Nu kan vi bara återanvända träställningen. Den var behandlad med flamskyddsmedel, säger hon.

Mer läsning

Annons